PUBLICITAT

El programa de donació de sang de cordó umbilical arrencarà a principis de setembre

  • Andorra entra a formar part del programa Concòrdia a través del qual les mares que donin a llum al Principat podran contribuir amb el Banc de Sang i Teixits de Catalunya
12052012_cordo4
El director de la Organización Nacional de Trasplantes (ONT) d'Espanya, Rafael Matesanz; la ministra de Salut i Benestar, Cristina Rodríguez; el conseller delegat de Crèdit Andorrà, Josep Peralba; i el director gerent del Banc de Sang i Teixits de Catalunya (BST), Ramon Pau, durant la presentació del programa de donació de cordó umbilical. Foto: ANA
La ministra de Salut i Benestar, Cristina Rodríguez, ha anunciat aquest dimarts la posada en marxa del programa d'obtenció de cordó umbilical 'el primer de setembre' a l'Hospital Nostra Senyora de Meritxell. D'aquesta manera, Andorra entra a formar part del programa Concòrdia a través del qual les mares que donin a llum al Principat podran contribuir amb el Banc de Sang i Teixits de Catalunya. De moment ha començat la formació dels professionals de la salut que hauran de verificar la qualitat de la sang del cordó umbilical per enviar-la al banc i properament s'establirà el protocol de promoció, de transport i d'acceptació d'aquesta. El cordó umbilical és un teixit molt ric en cèl·lules mare sanguínies, que pot ser objecte de trasplantaments de tot tipus i és especialment útil per al tractament de malalties hematològiques i oncològiques, ha recordat el director de la Organización Nacional de Trasplantes (ONT) d'Espanya, Rafael Matesanz.
Les mares gestants d'Andorra podran començar a inscriure's al programa de donació de sang de cordó umbilical a principis de setembre, segons ha anunciat la ministra de Salut i Benestar, Cristina Rodríguez, aquest dimarts. Rodríguez ha presentat oficialment el programa amb el qual Andorra entra a formar part del projecte Concòrdia que serveix per abastir el Banc de Sang i Teixits de Catalunya. 

Aquest dimarts ha tingut lloc la primera reunió de la Comissió de seguiment del Programa d'obtenció d'unitats de cordó umbilical d'Andorra, en la qual s'ha aprovat la creació d'una Unitat de coordinació i el calendari d'actuacions per al 2012, que inclou les formacions per als professionals ginecològics, obstetres i llevadores que ja han començat, així com el desenvolupament del protocol de donació, de transport i d'acceptació un cop el teixit arriba a Barcelona. 

Les dones que vulguin adherir-se al programa ho hauran de comunicar al seu ginecòleg, que els facilitarà tota la informació i les adreçarà a la Unitat de coordinació ubicada al SAAS, on es farà tot el procés d'acollida, registre i gestió de la informació per poder ser donant. La recollida de les mostres es farà a la maternitat de l'Hospital Nostra Senyora de Meritxell i després s'enviaran al Banc de Sang i Teixits de Catalunya. La ministra ha recordat les mares que s'havien interessat per aquest programa i que han optat per donar a llum a l'estranger ja que no podien fer la donació de cordó a Andorra. Amb tot, no ha volgut fer estimacions de les mostres que es poden arribar a obtenir al Principat. Ha destacat la importància que les dones estiguin informades perquè puguin decidir col·laborar amb aquesta xarxa de solidaritat i ha afirmat que 'començarem tranquil·lament per assegurar la qualitat'. 

Amb tot, el director de la Organización Nacional de Trasplantes (ONT) d'Espanya, Rafael Matesanz, ha destacat que no tothom està en disposició de donar, ja que l'objectiu és que quan un malalt ho necessiti tingui un cordó adequat. 

Per això, les mares hauran de passar algunes proves i el cordó haurà de complir alguns requisits. Alguns exemples són que les mares hauran d'estar lliures de qualsevol possible malaltia, que els cordons de parts realitzats amb cesària no solen ser útils i que aquests han de comptar amb un mínim de cèl·lules sanguínies que fa que habitualment no s'acceptin aquells que pesen menys de 210 grams. D'aquesta manera, ha explicat Matesanz, només queden emmagatzemats aquells que seran d'utilitat. 

El Banc de Teixits i de Sang de Catalunya ha assolit els 1.000 cordons trasplantats i n'ha enviat a 32 països del món. el seu director, Ramon Pau Pla, ha indicat que és el primer banc europeu en subministraments dels darrers dos anys. 

Totes les entitats implicades han destacat l'èxit de fer realitat aquest programa, per 'l'esforç i la tenacitat' que s'hi ha posat, ha declarat el conseller delegat de Crèdit Andorra, Josep Peralba. Aquesta entitat, a més, participarà en la difusió i la promoció del programa, segons ha establert l'acord entre el Govern d'Andorra i el d'Espanya, amb la col·laboració de l'ONT, el Banc de Sang i de Teixits de Catalunya, la Fundació Internacional Josep Carreras contra la leucèmia, la Fundació Crèdit Andorrà i el SAAS. 

Per últim, el responsable de l'ONT ha indicat que es va començar amb la donació de medul·la òssia, que actualment ja compta amb 19 milions de donants al món; i posteriorment s'ha seguit amb l'obtenció de sang de cordó umbilical, del qual ja hi ha 500.000 mostres emmagatzemades als bancs al·logènics del món. A més, d'aquests cordons, més del 10% estan conservats a Espanya (53.000 a principis d'any), ha informat Matesanz. 

Tenint en compte la importància d'aquestes donacions per lluitar contra malalties hematològiques o oncològiques com ara tumors, leucèmies i altres tipus de càncers, el director de l'ONT ha celebrat la incorporació d'Andorra al programa i ha destacat el deure però també el dret de les dones del Principat de poder contribuir a aquesta xarxa de solidaritat.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT