PUBLICITAT

Medi Ambient introdueix l'índex de creixement de la cabana per permetre la caça d'isards

  • La setmana es mantindrà invariable aquest any i al novembre es farà una consulta amb la Federació Andorrana de Caça i Pesca, les organitzacions protectores de la natura i els caçadors per abordar els possibles canvis que afecten a la durada o la distribució de la caça
12062012_encodina1
El ministre de Medi Ambient, Francesc Camp, i el director del Departament de Medi Ambient, Marc Rossell, amb una de les tècniques de Medi Ambient, durant la visita a l'abocador d'Encodina. Foto: ANA /M.C.
El ministre de Medi Ambient, Francesc Camp, ha indicat aquest dimarts durant la visita a l'abocador d'Encodina que la comissió de seguiment de la caça ha decidit introduir alguns criteris nous per a permetre la caça d'isards. Un d'ells és l'índex de creixement que ha de determinar quants exemplars es podran caçar aquest any en funció de l'increment del nombre de cabrits. D'altra banda, els caçadors hauran de vestir armilles o gorres d'un color visible per a poder participar a la Setmana de la Caça de l'isard. Per últim, el ministre ha afirmat que la setmana es mantindrà invariable aquest any i que al novembre es farà una consulta amb la Federació Andorrana de Caça i Pesca, les organitzacions protectores de la natura i els caçadors per abordar els possibles canvis que afecten a la durada o la distribució de la caça.
En els darrers mesos la comissió de seguiment de la caça, que inclou el propi Ministeri de Turisme i Medi Ambient, la Federació Andorrana de Caça i Pesca i les entitats de protecció de la natura, han estat treballant en la millora del Pla de Caça i han arribat a alguns acords pel que fa a la gestió d'aquesta pràctica.  Segons ha comentat el ministre de Medi Ambient, Francesc Camp, durant una visita a l'abocador d'Encodina, de moment 'no s'ha decidit res sobre la Setmana de la Caça, ni si es canviarà ni si es mantindrà'. 

Un dels criteris que s'ha introduït per permetre la caça és el concepte d'índex de creixement, que té en compte l'increment del nombre de cabrits i determinarà 'quanta cabana es podrà caçar aquest any si es que es pot caçar', ha manifestat Camp. Aquest valor no es tenia en compte fins ara, ha reconegut el ministre, i 'permetrà millorar molt la gestió de la cabana global d'isards que tenim en aquest país', ha valorat.  També s'ha acordat que els caçadors hauran de vestir armilles o gorres d'un color visible, a més d'altres punts 'que estem acabant de tancar', ha exposat.

Pel que fa a la durada o la redistribució de la Setmana de la caça, Camp ha assegurat que 'aquest any continua la Setmana de la caça si el recompte de finals d'agost permet caçar i les modificacions es debatran a partir de la tardor'. El responsable de Medi Ambient ha explicat que s'han donat un temps per parlar amb la Federació Andorrana de Caça i Pesca, els organismes de defensa de la natura i el màxim nombre de caçadors i preveuen establir una consulta al novembre 'per veure com es pot canviar i intentar fer-ho amb el màxim consens'. 

Tasques de vigilància a l'abocador d'Encodina
Pel que fa a la visita a l'abocador d'Encodina, l'objectiu, com ha reconegut el ministre, és comprovar el seu bon estat gràcies a la feina feta des de Medi Ambient i Patrimoni Natural en els darrers anys. 

Segons ha explicat la tècnica de Medi Ambient, Anna Claveria, un cop tancat el forn incinerador del qual es dipositaven les cendres i escòries a l'abocador, es va impermeabilitzar la superfície i es van realitzar tasques de manteniment. En els darrers cinc anys s'han dut a terme feines de vigilància ambiental dos o tres cops a l'any basades en inspeccions visuals, control de les aigües i dels gasos.

De moment, els resultats han estat positius i l'any passat, després de rebre una partida pressupostària de 120.000 euros, van fer tasques de manteniment, sobretot d'hidrosembra i fertilitzacions. Acabats aquests treballs, ara no hi ha previstes noves obres d'aquest tipus i es continuarà amb la vigilància.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT