PUBLICITAT

Call defensa el seu projecte: «Jo he tret la idea però ningú treballa sol»

  • El guanyador del concurs del futur Estadi Nacional es lamenta: «Sembla que algú m'està atacant»
IVÁN MOURE
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Cinca, Cerqueda i Comes, durant la presentació del projecte guanyador de l'Estadi Nacional, el 16 de maig passat a l'edifici administratiu de Govern. Foto: SFG

Julià Call, l'arquitecte guanyador del concurs d'idees per a l'Estadi Nacional, va parlar ahir del seu projecte destacant que no ha comès cap irregularitat en el procés. És més, va deixar ben clar que la idea «l'he tret jo» però també va defensar que en una professió com és l'arquitectura «ningú no treballa sol», sobretot en un projecte d'aquest estil.

Els dubtes sobre la legalitat de la manera de fer de Call es centren en la participació d'una empresa de Barcelona, Grupo 080haz. El plec de bases del concurs d'idees detalla entre d'altres coses que la convocatòria era exclusiva per a professionals col·legiats d'Andorra i que estava prohibida la cessió i subcontractació d'una, vàries parts o el total dels estudis, a excepció de tenir una autorització prèvia i per escrit del Ministeri d'Economia i Territori (aquest no és el cas). «L'adjudicatari haurà de realitzar els estudis projectes i control de la campanya per ell mateix i amb els seus propis mitjans humans i tècnics», concreta el plec de bases.

Per això alguns arquitectes andorrans van preguntar per la qüestió al Col·legi Oficial d'Arquitectes d'Andorra (COAA) i l'entitat, després d'analitzar la situació, va enviar una carta convocant-los a una reunió aquesta mateixa setmana per «aclarir dubtes».

La reacció de Call davant d'això va ser d'impotència: «Ho trobo fora de lloc. Si algú sap que és l'arquitectura també ha de saber que no es pot subcontractar. Jo estic molt satisfet d'haver guanyat però sembla que algú m'està atacant. Guanyar un concurs amb 22 propostes no és senzill, ja que estic segur, sense haver-ho vist, que un mínim de vuit són excel·lents. Però he guanyant jo... Deixeu-me celebrar-ho».

NO NEGA L'AJUT / Call no va negar l'ajut de l'empresa Grupo 080haz però va reiterar que és normal: «En tota professió lliberal les coses que es volen fer bé es fan així. La gent es confon si pensa que això no es pot fer. He tingut una idea, he buscat gent experta en la matèria i l'hem desenvolupada de la millor manera». Sobre les accions del Grupo 080haz, que des del passat 16 de maig que el Govern va anunciar el guanyador del concurs no ha parat d'incloure's com a guanyador principalment a les xarxes socials i en el seu propi web –«El grup 080haz arquitectura, juntament amb l'arquitecte local Julià Call, guanya el concurs pel nou Estadi Nacional d'Andorra», resa un dels seus tuits–, Call va assegurar: «És normal que estiguin contents i ho facin públic. I ara és el moment del disseny i l'execució de les estructures i entre tots farem un estadi com cal. Una vegada que guanyes un projecte has de buscar col·laboradors».

Sobre la reunió que ha convocat el COAA, l'arquitecte va indicar: «No sé si hi assistiré. Probablement vagi perquè no tinc res a amagar però sap greu que arribem a aquest punt. Si algú dubta de la meva andorranitat m'ho pot dir directament a mi, que aquí ens coneixem tots». El Govern, que està al cas de tot, té previst analitzar el cas i actuar en conseqüència si ho veu oportú.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT