PUBLICITAT

Tres premis per a la promoció exterior de la cultura catalana

  • El Ramon Llull s'atorgarà al país i reconeixerà una trajectòria, una traducció i la tasca d'una persona
EL PERIÒDIC
ORDINO

Periodic
Periodistes fotografien als components de la Fundació, ahir minuts abans d'iniciar la reunió. Foto: TONY LARA

El patronat de la Fundació Ramon Llull va informar ahir que impulsarà tres premis estretament vinculats amb el seu objectiu fundacional de projectar a l'exterior la cultura catalana. El primer és el Premi Internacional Ramon Llull i reconeixerà la trajectòria d'una persona o institució de fora de l'àmbit català en favor de la promoció de la cultura catalana. El segon premiarà una traducció destacable d'alguna obra en català a algun altre idioma, i el tercer serà un premi honorífic per a una persona rellevant del món de la cultura a tot el món «que en l'any en curs hagi tingut un gest d'especial sensibilitat i suport a la projecció exterior de la cultura catalana», va explicar el director de l'Institut Ramon Llull (IRL), Vicenç Villatoro. Amb aquests guardons l'entitat torna al seu «objectiu històric», va manifestat Villatoro.

El primer premi tindrà una dotació de 8.000 euros, el segon de 4.000 i el tercer no serà econòmic, sinó que comptarà amb algun guardó de caire artístic. Els premis es convocaran anualment i la cerimònia de lliurament es farà a Andorra cap a finals d'any.

D'altra banda, el patronat també va acordar ahir durant la reunió mantinguda al Museu de la Casa Areny-Plandolit d'Ordino de no renovar l'acord amb l'Editorial Planeta per seguir participant en el premi Ramon Llull de creacions literàries.

PREMI INTERNACIONAL RAMON LLULL / Amb tot, el premi que reconeix l'acció o trajectòria d'una persona nascuda –o amb la seva activitat– fora de l'àmbit català, s'anomenarà Premi Internacional Ramon Llull. Tradicionalment, va explicar Villatoro, aquest guardó el convocaven l'IRL i la Fundació Congrés de Cultura Catalana i s'atorgava a persones «amb una llarga trajectòria en catalanística o en la defensa dels drets lingüístics de les minories». Els 8.000 euros de premi estaran repartits a parts iguals entre la Fundació Ramon Llull i la Fundació Congrés de Cultura Catalana, va informar l'ANA.

El segon i el tercer premis són els nous. El premi honorífic es donarà a una personalitat destacada del món de la cultura que hagi tingut «un gest d'especial sensibilitat cap a la cultura catalana» durant l'any en curs, va exposar el director de l'IRL. En aquest cas es concedirà un guardó que suposi un record per al guanyador, «algun objecte vinculat al món de l'art», va afegir Villatoro.

Els premis es convocaran anualment i el seu lliurament tindrà lloc al país en una cerimònia «pròpiament andorrana», va assegurar el ministre de Cultura, Albert Esteve.

En el primer i el darrer cas el jurat que esculli el patronat podrà suggerir candidatures, mentre que en el segon haurà de tractar-se d'obres que es presentin a la convocatòria.

Per últim, el patronat també va oferir ahir a les institucions que formen part de la Fundació que s'adhereixin i siguin partícips de les activitats de promoció exterior, com ja es fa per exemple amb la biennal d'arquitectura. «Una mesura útil i no inflacionària», va exposar Villatoro.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT