PUBLICITAT

Una 'xuleta' per a la nova fiscalitat

  • La Cambra de Comerç repartirà uns 5.000 documents que han de servir com a guia per portar els nous exercicis de comptes, on surten detallades les taxes que s'han de pagar assenyalades en un calendari
LUIS GARRIDO
ANDORRA LA VELLA

Periodic
La nova guia es repartirà a totes les empreses del país. Foto: TONY LARA

Que la nova fiscalitat andorrana portarà beneficis notables per al país és el que es defensa des del Govern i també des de la societat civil. Tot i així, s'ha generat una incertesa bastant estesa entre els empresaris, i sobretot aquells d'una mida menor, en relació a què s'ha de pagar i en quin termini.

La Cambra de Comerç ha intentat millorar aquesta situació i donar suport a tots aquells empresaris que consideren que la informació per acollir-se al nou marc fiscal és difícil d'entendre. I ho ha fet encarregant un nou calendari fiscal per aquest any que ha realitzat GM Consultors.

Document gratuït / El document, que es repartirà gratuïtament als empresaris, explica de forma clara i concisa quan s'han de pagar cadascuna de les noves formes impositives i en què forma. «En una ràpida ullada ja es poden veure els impostos que s'han de pagar en el mes que toca», va explicar el soci de l'auditoria Xavier Prats, que el va titllar de «document pràctic i útil per a tots els empresaris».

Cadascuna de les diferents taxes es posen en un color diferent, indicant si són obligacions comptables, altres que s'han d'efectuar a Govern i finalment les que són comunals. «Expliquem el tipus de gravamen que s'ha de comptabilitzar i què és el que s'ha de presentar; l'empresari ja podrà saber així què s'ha de presentar», va dir Prats. Surten a la guia els impostos directes, indirectes, els comunals i també les obligacions empresarials.

Aquest nou calendari, que s'ha buscat fer-ho en un format molt còmode, fàcil de plegar i de guardar, el rebran «totes les empreses del país», com van explicar des de la Cambra. S'han preparat uns 5.000 exemplars en format sobre, fàcil d'enviar a tots aquells amb obligacions fiscals.

Xavier Prats també va explicar que un dels problemes que hi ha amb la nova fiscalitat és que encara no es parla molt de l'exercici de comptes. «Hi ha hagut una incidència baixa en les empreses per presentar-los», va manifestar.

Però això «va canviant». Segons ell, fins ara no hi van haver-hi moltes empreses que s'hagin posat al dia en relació a la seva comptabilitat amb els nous canvis introduïts. «Però és ara quan veiem que es comencen a realitzar els dipòsits de comptes amb més normalitat i que els empresaris veuen que són necessaris». Com va estimar, molta gent no comença a prendre aquesta qüestió com una obligació fins que existeix una primera sanció o es comencen a veure els efectes negatius de no portar la comptabilitat al dia.

La Cambra de Comerç va recordar que no és només Govern qui s'ha d'encarregar de «donar educació i la pedagogia necessària» amb aquests impostos. I és que, segons va estimar l'ens, pot resultar complicat explicar-ho als empresaris. Més encara quan es troben amb les taxes comunals, diferents de les de Govern.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT