PUBLICITAT

Més volumetria per guanyar eficiència energètica

  • L'Acoda també demana rebaixar el quòrum per engegar un pla parcial
ÈLIA ORTS GARRI
ANDORRA LA VELLA

Augmentar la volumetria de les construccions pot servir per guanyar eficiència energètica. Aquesta és una de les reivindicacions que l'Associació de Contractistes d'Obra (Acoda) fa en el seu Informe sobre el sector de la construcció al Principat d'Andorra. Segons va explicar el gerent de l'entitat, Víctor Filloy, «és molt complicat envair la via pública per la part de la façana», tal com està redactada la llei en vigor, i per rehabilitar els edificis amb criteris d'eficiència energètica, es necessita. Però no és l'únic canvi que els constructors demanen a la llei general d'ordenament territorial i urbanisme per reactivar mínimament el sector.

El tema és que per millorar els aïllaments, un cop feta la rehabilitació, «l'embolcall és una mica més ample», l'edifici guanya en volumetria, «i ara mateix no es pot, és molt complicat». No són grans gruixos, segons va manifestar Filloy, «per fora ocupa una mica més». «És un mínim, però si es vol fer amb els criteris d'eficiència energètica que aconsellem, doncs fa falta una mica més i la llei no t'ho permet», va assegurar el gerent, que explicava que per això es demana «més flexibilitat», augmentar una mica el percentatge de estipulat per cada administració comunal.

Però aquest no és l'únic argument esgrimit per l'Acoda a l'hora de defensar la necessitat d'augmentar la volumetria permesa. Filloy va assegurar que en «zones singulars» permetria rebaixar el cost de l'habitatge. És el cas del centre d'Andorra la Vella i Escaldes-Engordany, «on el terreny és molt car». Aquí, «tenint més possibilitat de volumetria» es podria «repercutir el cost del terreny en més metres quadrats, i per tant estàs oferint habitatge al centre del país de qualitat a un preu molt més accessible».

BAIXAR EL QUÒRUM / Un altre dels canvis que els constructors proposen de la llei del sòl és la rebaixa del quòrum necessari per desenvolupar un pla parcial. Filloy va explicar que en l'actualitat, per tirar endavant un pla parcial es requereix «que un mínim de tres quartes parts dels propietaris es posin d'acord». I això «a la pràctica s'ha demostrat que és gairebé inviable». Així doncs, es vol una rebaixa del quòrum, que s'hauria d'estudiar quin seria «el mínim» que permetés el desenvolupament del pla. La voluntat a la base de la que parteix l'Acoda és que aquells propietaris que vulguin tirar endavant un projecte puguin fer-ho. Es tracta de «posar-se d'acord, parcel·lar bé l'espai, cedir les parts que toquin i que cadascú construeixi quan vulgui».

INSPECCIÓ TÈCNICA D'EDIFICIS / Una altra mesura que el sector considera que el beneficiaria és la instauració d'una inspecció tècnica d'edificis. El gerent de l'Acoda va explicar que ara per ara les inspeccions només es requereixen quan hi ha un canvi de propietari, però quan un immoble no canvia de titular, no es fan i llavors es poden trobar situacions en què «hi ha disjuntors, o calderes al costat de la dutxa, amb la perillositat que té». A l'entendre dels constructors s'haurien d'establir revisions periòdiques, «cada 30 o 40 anys», per anar adaptant les construccions a les noves normatives, sobretot per qüestions de seguretat. Filloy va defensar que aquesta mesura tindria un cost molt baix per als propietaris, d'uns 50 euros per revisió, que és el que val aproximadament a Barcelona.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT