PUBLICITAT

El PS proposarà millores socials i econòmiques per als menys afavorits

  • Critica que Martí «està més preocupat per l'oposició» i vol millorar el marc fiscal per ajudar a qui pateix la crisi
L. GARRIDO
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Jaume Bartumeu, ahir en la reunió extraordinària del seu partit. Foto: ANA / M. C.

Si divendres va quedar patent al debat d'orientació política que els socialdemòcrates no desaprofitaran cap ocasió per erosionar el Govern que lidera Toni Martí, ahir el partit de l'oposició es va reunir en sessió extraordinària per orientar precisament el seu ideari per afrontar la crítica a l'Executiu i modular quines propostes són necessàries al país. «Es va evidenciar la manca de projecte del Govern», va reclamar el president del partit, Víctor Naudi, en relació al debat. I va estimar que el cap de Govern «està més preocupat per l'oposició que pel que no fa el seu grup».

Inacció de govern / Amb aquesta sessió extraordinària, Naudí va explicar que volien posar les bases per combatre «la inacció de Govern». Segons el president socialdemòcrata, aquesta bateria de propostes tocarà els àmbits socials, econòmic, financer i de relacions exteriors, tot i que de forma conjunta amb el grup parlamentari caldrà establir prioritats d'acord amb la situació econòmica.

Tal i com va reconèixer el principal partit de la oposició, hi han mesures que s'han de prendre amb més temps i d'altres que haurien de ser immediates. Les darreres, tal i com Naudi va voler incidir en relació a l'activitat del seu partit, es centren molt en «el nou marc legislatiu que necessita el país».

I és que el país necessita una major «seguretat jurídica», va explicar. Segons les seves paraules, cal posar en marxa l'impost de l'IRPF per tenir una fiscalitat homologable que doni seguretat als empresaris locals i permeti tancar acords per evitar la doble imposició.

La primera secretària del PS, Judith Salazar, va afegir que, en un context de retallades, aquest impost és prioritari per poder garantir que la gent en situació més desafavorida pugui tenir «un mínim que li permeti viure» i per això va demanar un sistema impositiu que gravi en funció de la capacitat econòmica, perquè després aquests ingressos «es puguin redistribuir entre les classes més desafavorides».

«D'una forma o altra tindrem l'IGI però cal l'IRPF per tenir una fiscalitat homologable que doni seguretat al nostre empresari i permeti tancar convenis per evitar la doble imposició de forma positiva», va expresar Naudi.

Altra proposta va ser la d'«acordanr un sistema impositiu que gravi els ciutadans en funció de la seva capacitat econòmica i després aquests ingressos es puguin redistribuir entre les classes més desafavorides».

Des del PS consideren que amb l'obertura econòmica es poden donar importants problemes amb l'entrada i sortida de capital i que «DA s'ho ha jugat tot a una sola carta». Una opció que pot deixar als més desafavorits en una situació de major debilitat. Entre aquests no només considera treballadors que han anat a l'atur, sinó també emprenedors, petits empresaris i altres actors de la societat.

També es va parlar de l'estratègia política del partit. Tal i com va explicar el seu president, primer cal fer una ronda de contactes amb les comissions per definir el procediment d'intercanvi o apropament a la societat civil, un treball que volen tenir fet de cara al congrés «perquè un actor rellevant és la pròpia ciutadania».

Naudi va dir que a partir dels temes que es debatin amb les associacions, ONG i ciutadans es configurarà la ponència marc d'aquest congrés socialdemòcrata.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT