PUBLICITAT

Una delegació portuguesa traslladarà els seus neguits al seu país

  • Volen donar un missatge «optimista» però també parlar de «preocupació»
EL PERIÒDIC
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Diferents representants de la comunitat portuguesa a Andorra amb Mario Simoes, ahir. Foto: ANA / M. S.

En el marc de la festivitat de Portugal del 10 de juny, ahir es va celebrar als cinemes d'illa Carlemany un col·loqui per reflexionar sobre l'actual situació dels portuguesos a Andorra amb el diputat del Partit Socialdemòcrata (PSD) i president del grup parlamentaris Amistat Portugal Andorra, Mario Simoes.

Simoes va convidar una delegació de cinc persones encapçalada pel cònsol honorari de Portugal, Jose Manuel da Silva, a fer una visita, de cara l'any vinent, al Parlament lusità per traslladar als polítics els neguits i les inquietuds dels residents al Principat. I és que copsar les preocupacions dels residents portuguesos a Andorra va estar l'objectiu de la visita del diputat portuguès, qui va reconèixer que «me imposat com a condició venir a Andorra per parlar amb la comunitat portuguesa i que em traslladessin les seves preocupacions».

Alguns dels aspectes que van aparèixer durant el debat han estat la nova obertura del consolat, la reformes que s'han fet en educació, els convenis de la no doble imposició que hi ha a nivell empresarial o les ajudes que podrien rebre les associacions portugueses que hi ha al país. A més, da Silva va anunciar que les eleccions al Consell de les comunitats d'Andorra tindrà lloc a l'octubre o al novembre.

Mario Simoes va voler traslladar als portuguesos assistents a l'acte d'aquest dissabte al matí als cinemes d'illa Carlemany i a tota la comunitat portuguesa resident a Andorra un missatge «d'esperança, optimisme» però, també «preocupació» per la situació de crisi actual, encara que va reconèixer que tant el Govern lusità com el Parlament «hi són per acompanyar-vos». De fet. Simoes va explicar que la seva visita al Principat ha estat per venir a copsar les preocupacions d'aquesta comunitat, ja que només és possible conèixer els neguits de les persones «venint a parlar amb vosaltres», informa l'ANA.

Un dels aspectes que van sorgir durant el debat va ser el tancament de l'ambaixada i l'obertura del nou consolat. En aquest cas, Simoes va valorar com a «molt bona» la solució que s'ha trobat finalment ja que ha indicat que el cònsol honorari «Jose Maneul da Silva és una persona molt considerada a Portugal» i va destacar que exercirà pràcticament totes les funcions que, fins ara, feia l'ambaixador. A més, va posar de manifest la relació que Da Silva té amb els càrrecs més alts del Govern portuguès, fet pel qual Simoes ha considerat que la comunitat portuguesa «ho hauria de veure com una oportunitat».

Per la seva banda, l'organitzador de les jornades de Portugal, David Borges, va indicar que amb aquest consolat «volem saber si farem un pas endavant», és a dir, «si agilitzarem els tràmits i avançarem o tindrem el que ja teníem».

Altres temes tractats durant el debat van estar els efectes dels convenis de doble imposició a nivell empresarial, les reformes en educació, les possibles ajudes per a aturats que vulguin tornar a Portugal, si hi haurà modificacions de la llei impositiva i com afectarà als residents o els ajuts que s'hauria de donar a les associacions portugueses que hi ha al país.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT