PUBLICITAT

S'aproven agilitzacions dels serveis de l'atur i la justícia

  • Sis propostes de resolució van ser positives, amb l'educació molt present als texts
L. G.
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Ladislau Baró, a la dreta, fa un comentari als seus companys durant el debat. Foto: ÀLEX LARA

Jornada de llarga dura al Consell General ahir. Després d'una sessió maratoniana on tant el Govern com l'oposició no van estar ni tres minuts per posar-se a treballar, i on les aturades eren mínimes i l'ímpetu discursiu va ser la tònica general, es van presentar sis propostes de resolució. Un plec de fulls per començar a treballar en noves reformes al país. Quatre idees procedents de l'Executiu i altres dues signades pel Grup Socialdemòcrata. I sense pràcticament canvis significatius, a última hora de la tarda es van aprovar totes.

Educació, seguretat i atur. Precisament, algunes de les principals armes de les crítiques d'ambdues formacions al debat d'ahir. Preocupacions principals de l'Estat i les màximes representades als texts d'ahir per signar i aprovar.

La primera que es va presentar, procedent del Grup Demòcrata, va ser la possibilitat de què Andorra pugui participar a l'estudi PISA (Program for International Students Assesment), que avalua les competències en les àrees instrumentals dels estudiants a nivell internacional.

«Més enllà dels sistemes d'avaluació interns, cal disposar d'indicadors de qualitat que ens donin a conèixer quina és la nostra situació en relació a estàndards internacionals de prestigi», justificava el text aprovat.

També en la línia de l'educació, la segona de les propostes dels demòcrates va referenciar-se en què «l'obertura econòmica, com no pot ser d'una altra forma, ha d'anar estretament lligada a la lliure circulació, al treball i a l'establiment de persones, ha de ser una font d'oportunitats pels nostres estudiants i pels nostres joves treballadors». Per això, ara es proposa que els convenis firmats amb Espanya i França al 2003, i amb Portugal al 2008, en relació a l'entrada i circulació de ciutadans, estudiants i treballadors, s'ampliïn ara a més països de l'espectre europeu, tant per a visitants com per a ciutadans que decideixin anar a l'estranger.

Millorar el servei de l'atur / Una de les propostes més valentes i encaminada a començar a solucionar els problemes de la crisi des de ja va ser una de les dues presentades pels socialdemòcrates. En relació a un dels temes clau, l'atur. El partit liderat per Jaume Bartumeu vol instal·lar un nou espai pel servei d'ocupació. O, al menys, que el «sobredimensionat» lloc que ocupa ara mateix canvii en favor d'un nou model.

«Mesures necessàries i urgents per dotar el servei d'ocupació d'un espai adequat i dimensionat a la realitat de les necessitats del país, així com del personal i pressupost necessari, a fi de donar un servei òptim i permetre una bona reorientació de les persones aturades», es pot llegir a la resolució aprovada ahir.

Altre dels punts que hi sorgien al text és demanar una agilització dels tràmits, «simplificant els formularis que es demanen tant als empresaris com a les persones desocupades interessades en beneficiar-se de l'ajuda del servei d'ocupació». El problema en aquest punt és que el PS demanava que això estigués enllestit el proper 1 de juliol. I ahir es va haver de modificar aquesta proposta, de manera que la data queda ajornada a un moment indeterminat.

El mateix va passar amb el següent punt de la mateixa resolució. Es demanava que en un període no superior als 60 dies es millorés la gestió de les dades, «especialment el programari que efectua l'aparellament entre ofertes i demandes utilitzant de manera més aprofundida les noves tecnologies, així com afavorint un major us de les xarxes socials» per buscar feina. Tot i que es va aprovar, el termini queda indeterminat.

Seguretat jurídica / De la banda dels demòcrates, altra proposta que tindria cerca incidència contra la crisi és que «abans que finalitzi el 2012 entri a tràmit parlamentari un projecte de llei que, en consonància amb el que estableixen els articles 28, 32 i 35 de la Constitució, reguli i garanteixi de manera global la lliure competència i permeti sancionar els possibles abusos de l'economia de mercat». Tècniques proteccionistes pel moment d'obertura.

Com a última resolució demòcrata, es va aprovar una agilització de la Justícia, que digitalitzarà els expedients per trigar menys temps en donar sentència.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT