PUBLICITAT

Guerra oberta entre Bartumeu i Martí amb forts retrets al passat

  • El socialdemòcrata diu que el Govern «s'ha tret la careta» i té «el monopoli en tirar la pedra i amagar la mà»
LUIS GARRIDO
ANDORRA LA VELLA

Periodic
El cap de Govern i el líder de l'oposició, Toni Martí i Jaume Bartumeu, se saluden abans d'iniciar el debat, ahir. Foto: ÀLEX LARA

La tensió i una bateria de crítiques van ser el més notable de la que va ser la jornada d'ahir del primer debat d'orientació política amb Toni Martí com cap de Govern. Semblava que la sessió anava més encaminada a una guerra oberta entre ell i l'ara cap de l'oposició, el socialdemòcrata Jaume Bartumeu, que van mantenir un to dur i amb referències notables al passat d'ambdós.

«Les caretes cauen i ara es veu com és el Govern dels que no deixaven governar». Amb aquesta frase va obrir foc Bartumeu a l'inici de la seva primera intervenció. El socialdemòcrata va criticar l'acció de l'Executiu en aquests mesos al front del país i va utilitzar la polèmica envers la CASS i l'atur com les seves dues principals armes.

Un desgast amb que va sotmetre Bartumeu a Martí fins al punt en que el líder de DA va explotar i va preguntar-li per arrencar la seva intervenció que «¿cóm pot jugar amb la por?», en total al·lusió a la Caixa Andorrana de la Seguretat Social. «M'hauria agradat parlar d'altres temes, del full de ruta que tenim», va expressar Martí, que va ser molt crític amb les paraules de Bartumeu i li va reprovar que parlés de «poders fàctics o clientelisme».

Debat per la cass / El president socialdemòcrata va reiterar primer la seva aposta per la revisió de l'Estat del Benestar, però una reforma que no deixi ningú fora del sistema, i no només vulgui complaure a aquells que presten diners. En aquest sentit va lamentar que només tingués una visió de la CASS de recaptador i inspector, i no pas de protecció de drets socials.

Però va anar més enllà i va carregar fent un símil amb la CASS i la liberalització econòmica, deixant veure que s'alliberaran els preus pagats als padrins. «No volem baixar el nivell de les pensions», va reiterar Bartumeu.

Martí, de la seva banda, va parlar de possibilitats com endarrerir l'edat de jubilació, augmentar el nombre d'anys en la cotització, posar un topall a l'import per jubilació, augmentar el nivell de cotització a la CASS o reduir la prestació per jubilació. O fins i tot «potser combinar alguns d'aquests factors, alguna cosa s'haurà de fer perquè la jubilació estigui garantida i la dels seus fills».

Un debat més centrat en la crítica. En la marxa enrera al passat i que de tant en tant semblava preocupar-se més de les causes que de les conseqüències. Martí va acusar a Bartumeu d'utilitzar «frases que fa més de 20 anys que va dient» i que en el decurs de la seva intervenció «tenia l'oportunitat, i l'ha perduda, d'explicar quin país volen». I la resposta de Bartumeu va ser la de que «vostè té el monopoli de tirar la pedra i amagar la mà».



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT