PUBLICITAT

Martí i Bartumeu miren pel retrovisor

  • El líder de l'oposició manté que Martí va propiciar el bloqueig
  • El cap de Govern diu que "qui no li va deixar continuar, va ser el poble d'Andorra"
08062012martibartu
El cap de Govern, Toni Martí, i el president del grup parlamentari socialdemòcrata, Jaume Bartumeu, dialogant a la sala del nou edifici del Consell General abans d'iniciar el Debat d'Orientació Política. Foto: ANA / T. S.
El cap de Govern, durant el seu torn de rèplica en el Debat d'Orientació Política, ha acusat Jaume Bartumeu d'utilitzar "frases que fa més de 20 anys que va dient" i que en el decurs de la seva intervenció "tenia l'oportunitat, i l'ha perduda, d'explicar quin país volen". En tot cas, i referint-se a les acusacions de Bartumeu dirigides a Martí de provocar el bloqueig i la caiguda de Bartumeu com a cap de Govern en la legislatura 2009-2011, ha afirmat que "qui no li va deixar continuar, va ser el poble d'Andorra, i això és la democràcia" per recordar-li que va passar de 14 consellers generals a només 6 parlamentaris. En la contrarèplica Bartumeu ha insistit en la teoria que Martí va propiciar el bloqueig i no ha acceptat les lliçons de democràcia ja que ells van reconèixer la victòria electoral mentre que "vostès no van voler reconèixer qui va guanya" l'any 2009 amb una majoria relativa.

En relació a les acusacions de Bartumeu sobre "la política de la por" practicada per Martí en els seus discursos, aquest ha respost dient que "la política que fa por de veritat és amagar la realitat als conciutadans" i li ha retret a Bartumeu que en el seu discurs d'orientació política quan era cap de Govern mai havia afrontat la realitat i no deia res. El president del grup parlamentari socialdemòcrata li ha contestat que el cap de Govern estava fent de "portaveu de l'oposició a l'oposició i a la meva persona" i que "sembla que el debat sigui sobre la posició de l'oposició" i no sobre l'orientació del Govern.

El to de Toni Martí ha estat dur, sobretot quan ha desqualificat les paraules de Bartumeu acusant-lo de "mestre de la crítica fàcil i destructiva" i d'insinuar insídies en grau de temptativa. "Aquesta part del debat ja li regalo", ha dit, "tot el mèrit del discurs de baixa volada, del regat curt, insídies i insinuacions li deixo per a vostè". Ha afegit que "ningú el superarà mai, vostè té una gran experiència de la crítica sistemàtica".

Bartumeu ha respost que no insinuava insídies, sinó que ho deia clarament: "nosaltres tenim el monopoli de les insídies i vostè el de tirar la pedra i amagar la mà", per afegir que "no hi ha insídies en la meva intervenció li parlo clar quan parlo que hi ha una condonació de la cessió obligatòria i que això té noms i cognoms, doncs els té i és públic perquè a les parròquies estan situats en els plans d'urbanisme les propietats i els noms dels propietaris".

Sobre l'acusació que aquest Govern té suport dels lobbies, especialment el bancari, Martí li ha respost que ha estat el grup de DA que en el debat en comissió de l'IGI ha augmentat a 9,5% el que hauran de pagar els bancs per aquest concepte i no només el 8% com proposava el PS. Bartumeu aquí li ha respost que "no és el mateix el del 8% de la nostra proposició de llei que el 9,5% seu", ja que segons Bartumeu "hi ha una diferència de càlculs si és sobre comissions o sobre el conjunt de les operacions".

El cap de Govern ha enunciat també en aquest torn de rèplica algunes de les mesures que estudien per afrontar la reforma laboral, i que en el discurs d'aquest dijous va deixar només en l'enunciat de flexibilitzar el mercat, o per garantir pensions per jubilació: endarrerir l'edat de jubilació, augmentar el nombre d'anys en la cotització, posar un topall a l'import per jubilació, augmentar el nivell de cotització a la CASS o reduir la prestació per jubilació, "o potser combinar alguns d'aquests factors, alguna cosa s'haurà de fer perquè la jubilació estigui garantida i la dels seus fills".

Bartumeu ha defensat l'increment de fons que s'ha anat provisionant la CASS en la gestió per vellesa gràcies a la nova llei de la seguretat social que va entrar en vigor a finals del 2009, i ha reiterat que "la manta de la seguretat social" l'estaven convertint en un "llençol".



Sobre les jubilacions dels funcionaris Martí ha reiterat que l'actual model és insostenible i que buscaran consens amb el sector per fer-lo econòmicament sostenible, però que s'ha de solventar també 'per equitat amb tots els assalariats, el públic i el privat'. Però ha advertit que 'no hem vingut a fer taules i més taules per no prendre cap decisió' en referència a la Taula de treball sobre la funció pública que es va fer en la legislatura de Bartumeu. La resposta del president del grup parlamentari socialdemòcrata ha estat de 'nosaltres fèiem taules, vostès els diuen als funcionaris: per aquí o per la porta'.



Toni Martí ha acabat referint-se al cost polític de les decisions que pren el seu Govern, però ha afirmat que 'no en faig una obsessió de la meva reelecció, en faig una obsessió a afrontar els problemes de cara, és una responsabilitat'. I s'ha defensat de les crítiques de populisme dient que en cas que en faci, 'el meu populisme és aixecar Andorra'.



Bartumeu tampoc se n'ha estat de retreure-li en alguna ocasió que Martí havia estat contrari a la Constitució i que té tanta experiència institucional com ell ja que 'només el guanyo d'un any i mig'.



Per la seva banda, el president del grup parlamentari de DA, Ladislau Baró, ha defensat l'actitud que la seva antiga Coalició Reformista va tenir en la legislatura 2009-2011 de donar suports amb temes d'Estat i el treball en el desenvolupament de les lleis fiscals, i que fins i tot li van oferir un govern d'unitat nacional. Però ha recordat que era la primera responsabilitat d'un cap de Govern assolir una majoria estable al si del Consell General i que Bartumeu no havia tingut 'la capacitat d'establir ponts i consensos per assegurar l'estabilitat de la legislatura'. Tot i això, Baró ha reconegut que 'va ser una legislatura complicada'.



Baró, al final de la seva rèplica, s'ha adreçat la Govern i els ha dit que 'fossin més selectius en l'execució de les prioritats i no voler-ho fer tot alhora'.



El Debat d'Orientació continua aquest divendres a la tarda amb la presentació, debat i votació de les propostes de resolució dels grups parlamentaris.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT