PUBLICITAT

Dures crítiques de Bartumeu a la política del Govern

  • Acusa a DA de contribuir a la caiguda de l'anterior Executiu socialdemòcrata
  • Baró qualifica les paraules de Martí de "discurs de combat" i critica el discurs ple de tòpics de l'oposició
08062012bartumeu
Jaume Bartumeu, president del grup parlamentari socialdemòcrata, durant la seva intervenció en el Debat d'Orientació Política. Foto: ANA / A. R.
El president del grup parlamentari socialdemòcrata, Jaume Bartumeu, ha iniciat la seva intervenció retraient a Toni Martí i a Demòcrates per Andorra d'haver contribuït a la impossibilitat d'acabar la legislatura que va presidir el socialdemòcrata i provocar la seva caiguda com a cap de Govern: "Entre el juny del 2009 i l’abril del 2011 vam viure –i Andorra va patir– actituds d’irresponsabilitat colossal per provocar inestabilitat interna. Alguns de vostès, Sr. Martí, les van orquestrar, dissenyar, i alguns dels seus consellers actuals protagonitzar. Ens volien fer fora i seure als despatxos ministerials". Bartumeu ha afegit que després d'un any de Govern la situació econòmica i social del país s'ha deteriorat ja que la riquesa nacional ha disminuït, moltes empreses han tancat i hi ha hagut un increment d'aturats.
"Aquest debat li arriba en un bon moment" ha dit Bartumeu a Martí, "potser és hora que s'orienti una mica". I ha continuat afirmant que en aquest any de legislatura "ha demostrat no tenir ideologia, o si en tenia l'ha canviada per clientelisme", perquè segons el líder socialdemòcrata, "és impossible acontentar tothom" i li ha dit que ha aconseguit fer enfadar els suports que va obtenir "a qui va adreçar les darreres paraules" del seu discurs d'aquest dijous, en referència als lobbies i poder fàctics. En la mateixa línia ha afegit que "sumar per sumar, pot fer una suma de zero" i que "la indefinició resta".

A partir d'aquí Bartumeu ha entrat més al detall dels diferents temes que va desglossar el cap de Govern en el seu discurs. Ha criticat el pacte d'Estat ofert novament des de la tribuna per part de Martí en matèria de seguretat social. Bartumeu l'ha qualificat d'un "lo tomas o lo dejas" i d'un "intent d'imposició de la vostra veritat revelada". El president del grup socialdemòcrata ha reiterat la seva aposta per la revisió de l'Estat del Benestar, però una reforma que no deixi ningú fora del sistema, i no només vulgui complaure a aquells que presten diners. En aquest sentit ha lamentat que només tingués una visió de la CASS de recaptador i inspector, i no pas de protecció de drets socials.

Pel que fa a la flexibilització del mercat laboral, Bartumeu ha dit que en els termes plantejats aquest dijous, "no és una bona notícia" i també s'ha referit a la reforma de la Funció Pública i ha dit que quan ell governava va elaborar una taula de treball a la qual CR -els seus antecessors ha dit- no hi van voler participar. En el marc de la reforma fiscal, Bartumeu ha recordat que des del PS sempre s'ha defensat la introducció de la imposició, i ha dit que s'ha d'avançar i "no s'hi val fer-la a final de legislatura". Ha qualificat la proposta fiscal de DA de neoliberal. Sobre l'obertura econòmica, el president del grup del PS ha dit que es tracta d'un mercat de Calaf on "no es busca inversió sinó compradors" i ha criticat la forma de contractar Monitor Group. Bartumeu també ha tingut paraules crítiques envers la política d'Andorra Turisme, afirmant que "ha dividit el sector, que el diàleg s'ha convertit en monòleg, i que converteixen els fracassos en guanys". Finalment, Bartumeu també ha fet referència a la política exterior i l'acostament a Europa i l'ha felicitat per pujar a un tren que "ja va sortir de l'estació abans que vostè hi pugés".

El president del grup parlamentari demòcrata ha destacat l'absència d'eufemismes, la claredat i les solucions que va aportar el discurs del cap de Govern, Toni Martí, en la sessió d'obertura del Debat d'Orientació Política i ha qualificat les paraules de Martí com a "discurs de combat". En les seves primeres frases, Baró ha retret al cap de l'oposició, Jaume Bartumeu, que faci èmfasi en els tòpics que "caracteritzen el seu estil d'oposició parlamentària". A més, ha lamentat que un cop més es posi en qüestió la victòria de DA a les eleccions fent referència, sense aportar proves, a la presència d'un "grup de llançament" que els va catapultar al poder.
El president del grup parlamentari demòcrata ha destacat que cal treballar per la recuperació de les finances públiques, controlant el dèficit, reduint despeses i optimitzant el finançament públic. En aquest sentit, Baró ha demanat al Govern que la contenció en la inversió pública sigui conjuntural, entenent com a inversió el sentit ampli de la paraula i no només les infraestructures.

Baró també ha assenyalat que els grans reptes polítics que ha d'afrontar Andorra passen per mantenir la competitivitat, sense lesionar la cohesió i sobre la base de la llibertat, preservant la seguretat. I ha afegit que no es pot caure en el conformisme de tenir "la calculadora electoral permanentment connectada". Baró també ha fet referència a les relacions entre el Govern i els comuns, citant el federalisme com a modalitat d'integració i no de competició. En aquest sentit, creu que el futur passa per enfortir els mecanismes de cooperació entre totes dues administracions per evitar una lluita permanent per els competències o els recursos.

La necessitat d'acostar-se a Europa per construir un espai econòmic europeu dels petits estats ha estat un altre dels temes abordats per Baró, que creu que no es pot ser uns "pidolaires empedreïts" i cal continuar avançant en l'acostament. Finalment, els demòcrates han destacat la necessitat de reformar la Llei de la CASS per garantir-ne la viabilitat a llarg termini, i continuar amb les reformes que han de permetre adaptar l'economia andorrana al moment actual, com la de la Llei de la inversió estrangera.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT