PUBLICITAT

Hollande promet

  • Hubac llegeix la promesa per la qual el copríncep francès assumeix plenament les seves funcions
E. A.
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Hubac és rebuda per Mateu i Bonell a Casa de la Vall, ahir. Foto: TONY LARA

«Els Coprínceps, institució sorgida dels Pareatges i de la seva evolució històrica són, a títol personal i exclusiu, el Bisbe d'Urgell i el President de la República Francesa. Llurs poders són iguals i derivats de la present Constitució. Cadascun d'ells jura o promet exercir les seves funcions d'acord amb la present Constitució» (article 43.2 de la Constitució). I això és precisament el que va fer ahir el nou president de la República Francesa, François Hollande, a través de la seva representant personal al Principat, Sylvie Hubac. Hubac va ser l'encarregada de llegir, davant del Consell General, la promesa d'Hollande d'acatar la Constitució, promesa per la qual assumia plenament les seves funcions com a copríncep.

El gran dubte ara és quan vindrà Hollande. El síndic general, Vicenç Mateu, va aprofitar el breu discurs pronunciat després de la lectura de la promesa d'Hollande per convidar-lo al país: «Com no podria ser d'altra manera, vull manifestar públicament la nostra confiança que el copríncep François Hollande pugui venir a Andorra, que és casa seva, en la data que li sigui convenient, i que confiem que sigui ben aviat». Minuts més tard, atenent els periodistes a la sala dels passos perduts de Casa de la Vall, Hubac va assegurar que, tan aviat com pugui combinar la seva agenda –prou plena amb la que està caient a Europa i les eleccions legislatives franceses–, Hollande visitarà «aquest bonic indret que és Andorra». A més, amb la perspectiva que sigui «una visita llarga».

¿Sessió ordinària?

La lectura de la promesa d'Hollande com a nou copríncep francès –el tercer des de la Constitució– es va fer en el decurs d'una sessió ordinària del Consell General que, tanmateix, es va celebrar a Casa de la Vall. Els dos grups parlamentaris van estar d'acord que la solemnitat de l'acte mereixia un escenari que, des de la inauguració de la nova seu parlamentària, ha quedat reservat a les sessions tradicionals, però en canvi van descartar capes, tricornis i bicornis –exactament igual que en les ocasions anteriors.

El d'ahir era, sens dubte, un acte d'Estat. L'anormalitat és que el cap de l'Estat no juri o prometi el seu càrrec en persona. Si Hollande hagués vingut, a la sessió d'ahir s'hi haurien convidat els representants del poder judicial i els comuns. Però l'alternativa –la lectura del jurament o promesa per part d'un representant– fa que l'acte en si es quedi a mig camí del cerimonial que, d'entrada, sembla que li pertocaria. Al final, el que queda és la predisposició d'Hollande a venir «tan aviat com pugui» i una representant que va mostrar el seu interès pel país i pels dossiers que hi ha damunt la taula. Ara només falta penjar la fotografia del nou copríncep francès a l'hemicicle.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT