PUBLICITAT

Els cònsols volen canviar la Llei de l'IVA per «inconstitucionalitat»

  • No volen perdre les transmissions immobiliàries i han encarregat un informe que presentaran al Govern
LUIS GARRIDO
SANT JULIÀ DE LÒRIA

Periodic
Un moment de la reunió de cònsols d'ahir, celebrada al Comú de Sant Julià de Lòria. Foto: ÀLEX LARA

El «neguit» que manifesten els comuns envers la Llei de l'IVA els ha portat a posicionar-se en contra d'aquesta reforma. I li volen plantar cara al Govern, ja que no estan d'acord en els canvis que implicarà a les transmissions patrimonials. En concret, a les que estan relacionades amb l'immobiliari.

Aquestes han sigut una font d'ingressos notable per les parròquies i, tot i que ara la crisi ha afectat aquests comptes, no volen perdre aquesta taxa de cara a millors temps. Motiu pel que ara reclamen al Govern que aquesta mesura podria fins i tot arribar a ser «inconstitucional».

Així ho va declarar ahir la cònsol major de Sant Julià, Montserrat Gil, moments després de la reunió de cònsols que va tenir lloc ahir a la seva parròquia. Per fonamentar la seva crítica, s'escuden en el text que li van encarregar al catedràtic en Dret Financer Lluís Alonso, molt vinculat amb el país. Gil va confirmar ahir que en el text inicial del professional ja es parla d'una contradicció amb la Constitució, motiu pel que ho portaran a Govern.

Primera valoració / «L'informe diu que els comuns no hauríem de perdre aquests ingressos», va refermar Gil, que va parlar diversos cops del «neguit» que senten els comuns degut a aquesta possible pèrdua. El problema de base és, per ella, que «si la situació econòmica torna a revifar, haurem perdut aquests ingressos».

Tot i que aquest primer text encara no és definitiu. La cònsol de Sant Julià no va poder explicar en què deixaria de ser constitucional la nova Llei de l'IVA quan es parla de les transmissions. Segons ella, encara és aviat, ja que el que tenen entre les mans es només «una nota prèvia de la demanda que es va fer» a Lluís Alonso. Però no dubta que aquesta ja serveix per poder anar al Ministeri de Finances.

A hores d'ara, tampoc van poder mostrar números de què suposaria per cada Comú la desaparició de les transmissions immobiliàries. Però tant Gil com la cònsol major d'Escaldes, Trini Marín, van ratificar que «per tots els comuns és una decisió negativa i estem en contra, encara que per cada un és diferent» l'import d'ingressos que perdrien cada any.

Ara, el següent pas és intentar trobar una nova fórmula amb el Ministre de Finances, Jordi Cinca. Gil va confirmar que presentaran aquest primer text al Govern, amb la base de la «inconstitucionalitat» amb que s'ha tatxat la nova llei. La seva intenció, juntament amb els altres cònsols, es poder convèncer a l'administració central de poder fer un canvi en aquesta llei i «que es pugui arribar a treballar sense haver de quedar-nos en aquell extrem».

Els cònsols esperen que el diàleg amb el Govern sigui en positiu i es pugui tractar aquest punt amb facilitat. I que, en cas d'enteniment, les parròquies no perdin aquest ingrés en benefici del que s'estipula a la Llei de l'IVA. «Ho intentarem dialogar amb ells, però si no s'aturaria el tràmit», va refermar Gil. Tot i que la seva intenció és que no sigui necessari arribar en aquest punt, i que el Govern i el ministre seran raonables en aquest punt.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT