Andorra cau 1-5 el dia en què estrena el seu caseller golejador

• Luigi San Nicolás, just després de substituir un Smith decepcionant, marca el gol de l'honor en el minut 69
R. MORA

El porter Dani Vinardell surt a rebutjar una pilota rematada per Pavel Cmovs, ahir a l'Estadi Comunal. Foto: TONY LARA

Ningú no comptava amb un resultat positiu de la selecció sub-21 ahir per les experiències del passat recent, amb sis derrotes consecutives i cap victòria, però especialment perquè el rival és el líder del grup 3 de la fase de classificació de l'Europeu. La República Txeca va vèncer i va golejar (1-5), gairebé com s'esperava, però es va endur un gol en contra que potser per ells no significa res, però per a la tricolor és un premi, perquè durant set partits, els andorrans han encaixat 27 gols, i per fi ahir van aconseguir marcar. L'autor, Luigi San Nicolás, jove futbolista que va sortir al camp per substituir un Adam Smith que res no va oferir excepte un estil de cavall trotón, sense pressió ni intensitat, que va decebre tothom.

Va ser el partit del txec Chramosta, que va marcar els cinc gols del seu equip, i va ser el matx de la poca història, perquè l'equip de Jakub Dovalil va sortir al camp a deixar passar els minuts esperant la seva oportunitat amb calma. Sí, el control era visitant, la lluita defensiva era local, però el gol no obsessionava els líders del grup. Però als 25 minuts, en una internada per la dreta guanyant l'esquena a Gilbert Sánchez, Chramosta va creuar la pilota i Vinardell la va veure passar fins la xarxa. La gairebé nul·la celebració dels txecs deixava clar el que sabien que passaria al Comunal, i així es va complir amb el pas dels minuts, perquè per molt que Andorra intentava treure la pilota del seu terreny, amb un Smith de punta corrent de part a part per la línia de mig camp sense solta ni volta, simplement trotant i sense buscar cap espai, ni diagonals ni res, la intenció es quedava només en això.

La República Txeca dominava amb tota la tranquil·litat del món, i així el marcador es va anar ampliant fins el 0-3 a la mitja part, amb Chramosta de golejador en els minuts 39 i 44. En la represa va marcar el quart en el 68, just un minut abans de la diana andorrana, la de l'honor, obra de Luigi San Nicolás, que va fer bona la lluita d'Àlex Roca –el millor dels andorrans ahir– per la dreta, que va acabar per fer la passada trencant la defensa i aprofitant la desmarcada de San Nicolás que mai no havia buscat abans Smith, i sota els crits llunyans de Justo Ruiz –«¡acaba, acaba!»– va creuar perfecta, rasa al pal llarg. No es podia esperar massa més de l'equip, que feia el que podia per intentar desfer-se del joc rival.

En el 77, Chramosta va completar el seu compte particular i el partit amb el 1-5, i la sensació va ser la mateixa que en el primer gol: poca celebració i assumpció d'una victòria que tenien en ment. Andorra, ferma al seu joc d'esperar i esperar tancada, va demostrar que segueix a anys llum. Però hi és.