PUBLICITAT

Mor Francesc Casals, exconseller general i cònsol menor escaldenc

  • La classe política lamenta la «gran pèrdua» i en destaca el tarannà de diàleg
EL PERIÒDIC
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Francesc Casals va ser conseller general i cònsol menor d'Escaldes Foto: EDUARD COMELLAS

Francesc Casals Pantebre va morir ahir a l'edat de 58 anys. Casals va ser fundador del Partit Socialdemòcrata, conseller i cònsol menor del Comú d'Escaldes-Engordany i conseller general. Tot i que la seva salut era delicada, la seva mort va ser sobtada i inesperada per tothom. La família de Francesc Casals rebrà el dol avui al tanatori a partir de les 10 hores, i la missa funeral se celebrarà demà a les 11 hores a l'església de Sant Pere Màrtir.

Casals va morir ahir a causa d'una aturada cardíaca mentre se sotmetia a diàlisi, com feia tres cops per setmana a causa de la diabetis que patia.

TRAJECTÒRIA / Casals va dedicar la seva vida a la política, i va ocupar nombrosos càrrecs. Del 1984 al 1991 va ser conseller de Comú a la parròquia d'Escaldes-Engordany, del 1991 al 1995 cònsol menor, i des del gener del 2001 i fins a l'octubre del 2007 (una legislatura i mitja) va ser conseller general del grup socialdemòcrata, i durant el darrer mandat comunal, del 2007 al 2011 va ser conseller de l'oposició al Comú d'Escaldes-Engordany. A més, des del 2004 i fins al 2009 va ocupar el càrrec de primer secretari del PS, formació de la qual també n'era membre fundador.

REACCIONS / La seva mort va agafar per sorpresa tothom. Així ho van reconèixer companys de formació i rivals a l'arena política. El president del grup parlamentari socialdemòcrata, Jaume Bartumeu, va lamentar que «se'n va massa d'hora un company fundador del Partit Socialdemòcrata». «Se'n va un referent», va sentenciar després de lloar la persona de Casals recordant que «sempre va estar», tant en el bons com en els mals moments, «al servei del projecte de progrés pel país», i «sempre desinteressadament». Similarment, el president del PS, Víctor Naudi, va voler destacar que era una persona «defensora dels valors humans», i que la seva mort representa «una gran pèrdua», per la societat en general. Naudi també sa posar en relleu el tarannà «optimista i el gran sentit de l'humor» de Casals, així com el fet que «sempre estava decidit a donar un cop de mà». Des del vessant més polític, va assenyalar el seu esperit crític i el to positiu i constructiu.

Des de l'altre cantó, el cap de Govern, Toni Martí, que va compartir el darrer mandat comunal, ell com a cònsol major i Casals a l'oposició, i que també van coincidir al Consell General asseguts en files rivals, va elogiar la figura de Casals amb qui «va ser un plaer treballar», va assegurar, i el va qualificar com a persona de «tarannà franc i de conviccions polítiques molt fermes». Martí en va destacar també el «diàleg obert basat en la sinceritat i la lleialtat al marge de la nostra legítima discrepància política». Igualment, va fer notar que Casals ha estat present en la creació de Caldea, i també en l'ampliació com a membre del Consell d'Administració de la societat que gestiona el centre termolúdic. L'actual cònsol major d'Escaldes-Engordany, Trini Marín, va subratllar el tarannà constructiu, «per la parròquia, pel Comú i per nosaltres», i va afirmar tenir només «paraules d'agraïment» per Casals. Marín va reconèixer que el temps compartit també ha estat «d'aprenentatge».



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT