PUBLICITAT

La gestora del PLA confia reunir 50 militants al congrés

  • Els assistents debatran tres ponències i escolliran una executiva
ÈLIA ORTS GARRI
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
L'aleshores president es dirigeix a la militància en el darrer congrés Foto: TONY LARA

La junta gestora del Partit Liberal d'Andorra (PLA) està ultimant els preparatius del proper congrés, al qual espera reunir una cinquantena de militants. Aquest és l'objectiu que s'han marcat. Aquest congrés haurà de representar un punt d'inflexió en la trajectòria del partit i en la història del liberalisme andorrà. Per això s'hi debatran tres ponències: una sobre la ideologia i l'estructura del partit, una altra sobre el model econòmic que la formació vol pel país i una darrera sobre el model social. El congrés també haurà d'escollir una executiva, que substitueixi la junta gestora que governa el partit des del setembre, però encara no s'ha presentat cap candidatura.

Reunir una cinquantena de militants hauria de ser una fita assolible, tenint en compte que la jornada de treball organitzada a l'abril va reunir una trentena de persones i que la formació continua sumant un centenar de militants –«la gent no es dóna de baixa». De totes maneres, arribar a la quarantena «estaria molt bé», van manifestar fonts properes al PLA. L'antecedent és el congrés del setembre passat, al qual l'assistència va ser de 36 persones.

En aquell congrés només hi havia un punt a l'ordre del dia: la proposta d'autodissolució, que va ser rebutjada per 18 dels presents. En la propera assemblea de la militància hi haurà més qüestions a debatre. D'entrada es discutiran tres ponències, totes elles derivades del treball realitzat en la reunió de fa poc més d'un mes. Una versarà sobre la ideologia i l'estructura del partit, una altra sobre el model econòmic que es vol per Andorra, i la darrera sobre el model social. A més, els presents hauran d'escollir un comitè executiu, per al qual fins ahir no s'havia rebut cap candidatura. Des de la junta gestora van recordar que hi ha temps fins el mateix dia del congrés, el 14 de juny, per presentar-s'hi. A la vegada, la pròpia junta continua treballant en la configuració d'una candidatura, doncs així s'hi va comprometre.

EL CANVI / Després de descartar l'autodissolució, el PLA vol renovar la imatge i tornar a representar el liberalisme andorrà. Per això, a més de voler canviar de logotip –no pas de nom ni de sigles–, en el congrés es debatrà una ponència de caràcter ideològic i d'estructura del partit. La ponència derivarà de la discussió que part de la militància va mantenir durant la reunió de treball a l'abril. Aleshores, la portaveu de la gestora, Judith Pallarès, va remarcar que el liberalisme «no és de dretes, ni esquerres, ni de centre», i que es basa en la defensa de la llibertat individual. I partint de la recuperació dels principis més clàssics del liberalisme també en dependran les altres ponències. «No es defensa una societat individualista», sinó «la igualtat de les persones, d'oportunitats i del dret a créixer», el lliure mercat com a proveïdor d'aquestes oportunitats de creixement. Però tampoc un lliure mercat a qualsevol preu. En aquest punt, Pallarès va argumentar a l'abril que «les decisions polítiques no haurien d'hipotecar el futur de les persones».

Partint d'aquesta base, les ponències hauran de servir per «treballar per una ideologia forta i per unes línies de creixement del partit», i amb això també es redissenyarà el projecte liberal andorrà cap a la situació actual. H



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT