PUBLICITAT

Casals i colònies es consoliden com a model de vacances d'estiu

  • L'oferta es reafirma, ajudada per l'augment de famílies que treballen i la dificultat de marxar
  • Els eventuals contractats s'han reduït en una trentena i tres comuns han optat per pujar preus
CLARA GARNICA
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Parada per menjar-se els entrepans. Foto: ONA MORANTE

La crisi està passant de llarg els casals, colònies i d'altres activitats que organitzen cada estiu les set corporacions comunals del país. O si no passa de llarg, les afavoreix. No són poques les famílies que han de treballar durant els mesos d'estiu, ni tampoc poques les que decideixen no marxar de vacances per estalviar. Aquests punts, sumats també a les importants subvencions que aporten els comuns per a famílies més necessitades, permeten que aquesta opció vacacional es consolidi any rere any i mantingui plenes les convocatòries de gran part de l'oferta d'activitats.

Tots els comuns, a excepció de Sant Julià, tot i que encara no ha tancat el període d'inscripcions, mantenen o superen les xifres d'infants i joves de l'any passat. Canillo, per exemple, disposa de 96 inscripcions, que representen una ocupació setmanal d'entre 50 i 60 nens a l'esplai Els Estels i a tot un seguit d'activitats paral.leles. La Massana ha rebut 260 sol.licituds per a participar als esports d'estiu, a les setmanes culturals i a les colònies, i preveuen arribar a les 350. L'estiu passat en van tenir un total de 320.

Andorra la Vella i Escaldes són les parròquies que disposaven d'una oferta més participativa. En el cas d'Escaldes, les inscripcions de les dues primeres setmanes de juliol als Esports d'Estiu han estat de 341 i 344, xifres superiors a les de l'estiu passat. Andorra la Vella té una mitjana de 140 infants per setmana a les activitats esportives i els casals infantils del Dau i del Llamp estan pràcticament plens.

Finalment, i tot i que es troba per sota les xifres de l'estiu passat, Sant Julià ja ha completat 480 inscripcions, 153 per a casals infantils i 327 per a casals d'esport.

MENYS EVENTUALS
Exceptuant la capital, que ha eliminat una de les activitats d'estiu que feia a l'Escola Janer, la resta de corporacions ha mantingut l'oferta de casals i d'activitats de l'any passat, tot i que la contenció econòmica aplicada a les conselleries dels comuns ha comportat una reducció del personal eventual contractat per atendre als infants i joves inscrits. L'any passat n'hi havia prop de 290, i aquest any no superen els 260. Només Sant Julià, i després de l'augment d'inscripcions viscut entre 2008 i 2009, ha decidit contractar a més persones, 10 més que l'estiu de l'any passat.

La resta de corporacions ha reduït o mantingut el nombre d'eventuals tot i que sempre partint del mínim indispensable per mantenir la qualitat i seguretat de les activitats. La capital ha reduït les contractacions (en va fer 154 l'any passat), també a causa de la reducció d'oferta. Canillo ha passat de cinc eventuals a tres, la Massana té dos auxiliars i dos eventuals menys, Ordino ha passat de nou a set, i Escaldes n'ha contractat tres menys al juliol i en contractarà quatre menys a l'agost. Finalment, Encamp ha mantingut la xifra.

[email protected]



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT