PUBLICITAT

Els comuns tindran delimitades les competències a finals d'any

  • Els mandataris de les corporacions creuen que assumeixen responsabilitats pròpies del Govern
GLÒRIA GURDÓ
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Els cònsols de les set parròquies andorranes en ple debat a l'alberg de la Comella. Foto: TONY LARA

Els cònsols d'Andorra es van reunir ahir per debatre sobre competències i transferències comunals en la línia encetada per l'anterior mandat, sense arribar però a cap conclusió de moment «perquè la tasca és complicada» va puntualitzar la cònsol major d'Andorra la Vella, Rosa Ferrer. No obstant això, Ferrer no va descartar la possibilitat que els comuns tanquessin aquest capítol a finals d'any. En un comunicat tramès després de la reunió, els cònsols manifestaven que treballen per dissociar les competències pròpies establertes en l'article 80.1 de la Constitució de les competències impròpies que es deriven de l'aplicació de l'article 4.14 de la Llei qualificada de competències, «el famós calaix de sastre», va argumentar Ferrer.

I és que l'article 4.14 diu que correspon als comuns «la realització de qualsevulla activitat i prestació d'altres serveis públics que siguin adients per a la satisfacció de les necessitats i interessos de la comunitat parroquial», una definició bastant imprecisa i que ha deixat la porta oberta a l'assumpció de molts serveis, sobretot socials. «Els comuns han assumit coses que no els pertocaven com ara les escoles bressol, les escoles d'art i de música i molts serveis d'atenció social primària com ara l'atenció domiciliària»,va aclarir Ferrer.

Una tasca complicada / Els cònsols també van comunicar que la reunió d'ahir s'allargarà en properes trobades perquè la missió que s'han fixat va més enllà de delimitar les competències que corresponen a les corporacions locals. De fet es tracta d'unir esforços per ser més eficients i continuar donant el millor servei als ciutadans. Això vol dir que el segon pas és «aprofundir en quins serveis podem mancomunar o delegar i quantificar-los d'acord amb els recursos que tenim per fer front a tot plegat». Lògicament, l'última qüestió que abordaran els cònsols serà la de les transferències que reben o haurien de rebre del Govern, una vegada inventariades les competències i els costos. Tot i que aquesta primera reunió formal era per deliberar i cercar punts de consens per assolir un posicionament únic per negociar amb el Govern, els cònsols no van prendre cap decisió, «de moment hem posat tots els temes sobre la taula seguint la línia encetada en el mandat anterior i amb la qual tothom hi està d'acord» va explicar Ferrer, recordant que la delimitació de competències comunals és una de les prioritats del mandat dels 14 cònsols elegits en els comicis del desembre passat. La modificació de la Llei qualificada de delimitació de competències comunals i la Llei qualificada de transferències als comuns són dues prioritats per als cònsols de les set parròquies, tal com va exposar Josep Mandicó, cònsol de Canillo, la parròquia on es va celebrar la primera trobada a mitjans de gener passat. En aquella ocasió, tant Mandicó com el cònsol menor d'Encamp, Jordi Mas, van manifestar que aquest treball ja s'havia encetat amb els anteriors cònsols i que s'aprofitaria la feina feta. I tal com van reiterar ahir en el comunicat, Mandicó i Mas també coincidien en afirmar que «és ara quan s'han d'agafar posicions concretes i definides per acabar de concretar quins canvis es volen dur a terme».

El calaix de sastre / A començament d'any el grup parlamentari demòcrata va anunciar que treballa en l'elaboració d'una llei de serveis socials que podria abocar una mica més de llum sobre el debat que afronten, ara per ara, els comuns. Però si la llei pot clarificar qui ha d'assumir els serveis socials que s'ofereixen a la ciutadania, com són les escoles bressol o l'atenció primària, els comuns es veuen obligats a treballar en el sentit de mancomunar serveis o delegar competències en funció de la dimensió o habilitat de les corporacions per gestionar-les. A l'abril passat, Ferrer ja va advertir que s'havia de partir de l'equitat social i «trobar una fórmula justa per a tots». La cònsol va posar l'exemple de la seva parròquia, que per demografia, capitalitat i gestió pot assumir serveis que una població més petita no pot fer. El següent pas serà el tema de «l'aportació econòmica afegida» que s'hauria de donar als comuns que assumissin més serveis.

 



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT