PUBLICITAT

Una jutge d'Alacant investiga un suborn a la duana de la Farga

  • Un diari valencià destapa una investigació sobre contraban de tabac encobert iniciada ja fa uns mesos
GLÒRIA GURDÓ
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Uns agents de la Guardia Civil controlen un cotxe i el seu conductor que es dirigeixen cap a Espanya Foto: TONY LARA

Fa tres dies, la notícia va saltar a les pàgines del diari valencià Las Provincias, que anunciava la detenció d'un guàrdia civil pels delictes de contraban de tabac i corrupció que hauria començat a perpetrar mentre estava destacat a la duana de la Farga de Moles i que continuaria perpetrant des la seva nova destinació a El Campello (Alacant). Ahir, Las Provincias, afegia que tot i que la causa s'instrueix sota secret sumarial, fonts properes al cas assenyalen que el grup fiscal de la Guardia Civil destacat al pas fronterer de la Seu d'Urgell torna a estar sota sospita. La jutge d'Alacant que dirigeix la investigació vol desenredar les complicitats amb les quals podria haver comptat l'agent imputat pels delictes de contraban i suborn a la unitat fronterera.

La setmana passada, agents del departament d'Afers Interns de la Guàrdia Civil es van desplaçar a la caserna de la Seu per interrogar diversos companys de l'arrestat, que es troba en presó preventiva des del passat cap de setmana, imputat per contraban i corrupció per acceptar suborns. Segons les fonts consultades pel diari valencià, tots els guàrdies tenen de moment la consideració de testimonis però no es descarta la possible implicació d'altres funcionaris del Cos Armat en la trama.

La detenció / Els agents d'Afers Interns de la Guàrdia Civil van detenir el funcionari del Cos Armat a la caserna de El Campello fa uns dies. L'arrestat va ingressar abans d'ahir a presó preventiva, imputat pels delictes de contraban i suborn. Segons fonts pròximes al cas, el guàrdia civil inculpat hauria demanat el trasllat des de Catalunya quan va començar a sospitar que se'l vigilava. No obstant això, sembla ser que va continuar operant des de El Campello en una xarxa de contraban, suposadament dirigida per un individu des d'Andorra. El tabac viatjava en vehicles fins a Espanya a través de la duana de la Farga de Moles. El guàrdia civil empresonat està acusat de rebre diners en metàl·lic o regals a canvi de no interceptar al pas fronterer els turismes i altres vehicles que introduïen el tabac a Espanya de contraban. El sospitós va arribar a la nova destinació, a Alacant, el mes de setembre passat, encara que la jutge sospita que seguia participant des de El Campello en el negoci il·lícit. La jutge que instrueix la causa creu que el detingut es va valer del seu lloc de treball a l'àrea de vigilància fiscal per fer els «ulls grossos» al pas de vehicles i camions carregats de tabac destinat al contraban, que passaven d'Espanya a Andorra.

Escoltes telefòniques/La jutge que dirigeix la instrucció de la causa a Alacant també va autoritzar les escoltes telefòniques a l'agent inculpat, cosa que va permetre la detenció del sospitós per part de la divisió d'Afers Interns de la benemèrita. Els agents d'Afers Interns es van desplaçar des de Madrid per efectuar la detenció de l'agent inculpat, un guàrdia civil d'uns 40 anys. Després de l'arrest, l'agent va passar a disposició del jutjat de guàrdia d'Alacant, que va acordar el seu ingrés a presó provisional sense fiança pels delictes de contraban i suborn, ja que la investigació va revelar que acceptava suborns per part dels contrabandistes. De moment es desconeix si es va acollir al dret de no declarar en contra seva o si va oferir alguna explicació al jutjat. Tampoc va transcendir si la Guàrdia Civil va fer cap més arrest relacionat amb aquesta trama de tràfic de tabac entre Espanya i Andorra, encara que les mateixes fonts properes al cas afirmen que hi ha més persones implicades en la trama.

Els antecedents / No és la primera vegada que un afer de corrupció enterboleix la fiabilitat de la duana de la Farga de Moles. El 1990 la policia va desmantellar una xarxa d'empresaris i duaners que estafava la Comunitat Econòmica Europea, CE, amb falses exportacions. Pocs anys abans, entre el 1986 i el 1987, el Grup Fiscal de la Guàrdia Civil de la Seu d'Urgell també va ser desmantellat després de les detencions d'11 guàrdies civils que prestaven servei en el lloc fronterer, del cap de Vigilància Duanera i de dos policies nacionals, entre d'altres implicats, per deixar passar mercaderies durant el torn de nit i el cobrament de suborns.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT