PUBLICITAT

Carolina Punset: «L'economia verda pot generar milers de llocs de treball»

EVA ARASA
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Punset té doble nacionalitat (francesa i espanyola) i es presenta pels Verds Foto: EL PERIÒDIC

Carolina Punset, regidora ecologista a Altea (Alacant) ,es presenta a les eleccions legislatives franceses (3 i 17 de juny) per als residents d'Andorra, Mònaco, Espanya i Portugal.

–Aquesta és la primera vegada que els francesos que resideixen a l'estranger podran votar a les eleccions legislatives.

–Fa dos anys es va canviar la llei perquè els residents a l'estranger puguin votar. Se sap que hi ha 2 milions de francesos que resideixen a l'estranger, dels quals 1,5 milions estan inscrits com a tals. El que s'ha fet es dividir aquests francesos en 11 circumscripcions, que són agrupacions de diversos països. Cada circumscripció té assignat un sol diputat i a la que ens ocupa, que agrupa Andorra, Espanya, Portugal i Mònaco, hi viuen uns 80.000 francesos. Però una altra novetat d'aquestes eleccions legislatives és que es podrà votar per internet per les dificultats de desplaçament que hi ha en moltes de les circumscripcions, que són enormes.

–¿Quantes candidatures concorren per aquesta circumscripció?

–Som 11 candidats, dels quals la meitat aproximadament són de partits polítics convencionals i la resta són independents. Personalment em presento per Europe Ecologie - Les Verts, que és la tercera força política a França. A les eleccions europees del 2009 va treure gairebé el 17% dels vots i a les regionals, més d'un 13%. És cert que les eleccions presidencials han estat una catàstrofe, amb un 2,5% dels vots, però és que tradicionalment aquestes eleccions no han estat mai favorables als Verds perquè són molt personalistes i molt poc de partit.

–¿Què passarà amb el diputat que surti escollit en aquests comicis?

–Serà un diputat més de l'Assemblée Nationale. El que passa a França és que el poder executiu i el poder legislatiu s'escullen per separat i, cada vegada que hi ha hagut cohabitació, hi ha hagut problemes. En aquests moments, a Hollande i el govern socialista els convé una majoria «d'esquerres» a l'Assemblea, en la qual hi entraríem també els ecologistes. Per aquest motiu hem arribat a un acord preelectoral. És important que els ecologistes tinguem veu i puguem fer arribar les nostres propostes.

–¿Quines són aquestes propostes?

–Tots els problemes relacionats amb l'ecologia són de tipus global: canvi climàtic, energies renovables, agricultura ecològica, pol·lució... I les solucions, tot i que es treballin des de l'àmbit local, també tenen una incidència global. Solucions com poden ser les rehabilitacions d'edificis per reduir el consum energètic. Nosaltres ens adrecem a aquelles persones que creuen que l'ecologia ha d'estar al centre de totes les polítiques, també com una resposta a la crisi que estem vivint. Dins de l'economia verda, hi ha milers de llocs de treball que es podrien crear, per exemple a l'entorn de les energies renovables o de l'agricultura ecològica. Però per altra banda hi ha també la problemàtica específica dels residents francesos a l'estranger.

–¿Quins són aquests problemes?

–Una de les qüestions que genera més malestar és el fet que els residents a l'estranger hagin de pagar cada vegada més per portar els seus fills al Liceu francès. I llavors hi ha els problemes administratius: per exemple, els residents a les Balears, per fer papers, s'han de desplaçar fins a Barcelona i els d'Alacant, a Madrid. O obres un munt de seus consulars, cosa que costaria una fortuna, o apostes clarament per introduir les noves tecnologies, que és el que toca.

–¿Quin missatge adreça als electors?

–Que tinguin en compte que som l'únic partit a França que representa la veu de l'ecologia. Els ecologistes entenem que la crisi ecològica ha estat escombrada del debat públic a causa de la crisi econòmica i financera. Però la crisi ecològica existeix i s'agreuja tots els dies. Qui vulgui solucions i qui cregui en l'economia verda com a sortida de la crisi, que voti Europe Ecologie - Les Verts.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT