PUBLICITAT

Objectiu: reduir al 50% les emissions de CO2 per habitant

  • Pel 2050, també es vol reduir en un 30% el consum de calefacció
EL PERIÒDIC
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Astrié i Rossel, ahir. Foto: ANA / N. M.

El cap de projectes de FEDA, David Astrié, va presentar ahir el projecte de futur que contempla el Llibre blanc de l'energia, ja gairebé enllestit i que es preveu que es pugui presentar durant el mes de juny. Entre els aspectes que analitza i que prioritza, destaca la previsió que al 2050 s'hagin reduït a la meitat les emissions de CO2 per habitant.

El llibre s'ha elaborat al Fòrum Energia i Futur, on hi participen els agents implicats i el Govern, i la voluntat és que es tirin endavant totes les recomanacions del projecte. Aquest contempla tant les energies renovables, la hidràulica, l'eòlica i la fotovoltaica, com la cogeneració amb gas natural, però sobretot l'eficiència energètica. Mentre que ara es calcula que a Andorra es produeixen unes emissions d'entre 6 i 7,2 tones de CO2 per habitant, el projecte presentat per Astrié preveu que al 2050 s'emetin unes 3 tones per habitant.

Aquest model va presentar-se en la segona jornada sobre el conveni marc de les Nacions Unides sobre el canvi climàtic, que va tenir lloc ahir al matí a la sala d'actes de MoraBanc, amb motiu del primer aniversari del conveni marc de les Nacions Unides sobre el canvi climàtic.

La principal eina per reduir el consum és l'eficiència energètica, mitjançant l'aïllament dels habitatges, de les escoles, oficines, hotels, comerços, etcètera. Per regular-ho ja existeix el reglament d'eficiència energètica que obliga a complir mesures d'aïllament a tots els edificis de nova construcció i als que facin reformes. Amb això, Astrié calcula que al 2050 es comptarà pràcticament amb tot el parc d'edificis eficients, i això suposa un potencial d'estalvi que al 2050 podria ser de 150 GWh a l'any, és a dir, reduir en prop d'un 30% el consum de calefacció.

El director del Departament de Medi Ambient, Marc Rossell, que va presentar la jornada de ponències, també va parlar d'aquesta qüestió, i va indicae que és important reduir el consum per reduir les emissions de CO2. En aquest sentit, va indicar que la majoria provenen de la combustió de materials fòssils per a les calefaccions de gasoil, i que per això cal incidir en aquesta eficiència. El que no es planteja, va informar l'ANA, és obligar a instal·lar plaques fotovoltaiques als edificis perquè això no tindria sentit a les zones on hi toca poc el sol.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT