PUBLICITAT

Modificacions a la llei comunal per oferir incentius fiscals als negocis

  • Es farà atractiva l'obertura de nous projectes i es pagarà menys per zones annexes com terrasses i jardins
CLARA GARNICA
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Cinca, durant la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, ahir Foto: ANA / M.T.

Aprofitant que avui, durant la sessió de Consell General, es debatrà una iniciativa legislativa presentada pels propis comuns per tal que els deutes dels ciutadans acumulats a la Batllia no prescriguin, el Govern ha decidit realitzar més canvis relacionats amb les corporacions i modificar la seva llei de finances comunals. El Govern proposa, entre d'altres aspectes, oferir incentius fiscals tant als propietaris de negocis com als d'habitatge.

Parlem de mesures que en alguns casos ja estan sent aplicades pels comuns de manera similar, però que ara tindran una empara legal si es dóna el vistiplau al projecte de llei aprovat ahir pel Govern en Consell de Ministres. Per exemple, i tal i com va explicar el ministre portaveu, Jordi Cinca, durant el primer any s'exonerarà als propietaris que obrin nous negocis a pagar el 100% del tribut a la radicació de nous comerços. Al segon any, l'exoneració serà del 50%.

En qualsevol cas, però, Cinca va voler deixar clar que serà una decisió dels comuns si aplicar el 100%, escollir el seu propi percentatge o no oferir exoneracions.

Una altra modificació, també encarada a millorar la situació econòmica dels negocis, serà l'aplicació d'una reducció de l'impost de propietat per a les zones annexes i que no formin part del «nucli del negoci», va explicar Cinca, com és el cas de terrasses, jardins, magatzems o aparcaments. Els propietaris hauran de pagar només el 40% del total de la superfície. De nou, i com passa en l'impost de radicació, serà el comú qui definirà aquest percentatge, tot i que en aquest cas podran escollir entre el 0 i el 40%, no més amunt.

Aquesta mesura de l'impost de propietat i aquest percentatge també s'aplicarà en el cas dels edificis destinats a habitatge, en conceptes com trasters, terrasses i aparcaments.

Canvis al límit d'endeutament / Finalment, i com a tercera modificació que s'aplicarà a la llei de finances comunals, hi ha una mesura llargament demanada pels comuns. Es tracta dels barems per determinar quin és el seu sostre màxim d'endeutament. Fins ara es calculava a partir de la fórmula del 200% dels ingressos del darrer exercici. Si s'aproven els canvis, la fórmula passarà a calcular-se fent una mitjana dels tres darrers exercicis. Se seguirà la mateixa fórmula per modificar el càlcul del límit de despeses financeres i del límit d'endeutament a curt termini que poden contractar els comuns. Cinca va manifestar que els canvis s'han fet tenint en compte «la davallada dels ingressos» que estan vivint les corporacions.

El projecte de llei del Govern s'entrarà a tràmit parlamentari avui mateix, perquè es pugui treballar en paral·lel a les proposicions de llei que presentin els cònsols avui al Consell General.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT