PUBLICITAT

L'UTE diu que si s'executa la sentència se seguiran violant drets

  • Saur Vallnet s'empara en Estrasburg, mentre que el Govern exigeix cobrar els 1,8 milions
EL PERIÒDIC
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Vista general de la depuradora d'Anyós Foto: TONY LARA

El ministre portaveu, Jordi Cinca, va assegurar ahir que el Govern seguirà demanant l'execució de la sentència per la qual l'UTE Saur Vallnet els hauria de pagar vora 1,8 milions d'euros. Però tal i com exposa l'UTE, emparant-se al que fa constar el text de la sentència feta pública dimarts pel Tribunal Europeu de Drets Humans d'Estrasburg, si és produís aquest pagament se seguirien violant drets constitucionals que van quedar vulnerats durant la celebració del procés judicial.

Tal i com va manifestar ahir l'advocat de la unió empresarial francoandorrana, Enric Casadevall, els articles 70 i 71 de la sentència del Tribunal Europeu insten al propi Govern, a partir del seu ordenament jurídic intern, a «posar fi a la violació constatada pel Tribunal» per corregir possibles conseqüències negatives per les dues parts.

És a dir, «Estrasburg no pot anul·lar la sentència», va reconèixer Casadevall, però insta al Govern a controlar que la «violació cessi» i no se'n produeixin de noves. I l'execució de la sentència, tenint en compte que és fruit d'un procés judicial en el què es va vulnerar el dret a la defensa i el dret a tenir un tribunal imparcial, suposaria seguir amb la violació confirmada pel Tribunal d'Estrasburg.

LA POSTURA DEL GOVERN / No és aquesta la posició que ha pres l'Executiu en tot aquest afer, que s'allarga des de l'any 2007. Segons va manifestar ahir Cinca, consideren que la sentència d'Estrasburg i la de la justícia andorrana són «dues qüestions diferents». En relació al Tribunal europeu «no tenim res a dir», va assegurar, i acataran la resolució, que els obliga a pagar a Saur Vallnet una indemnització de 20.000 euros «per falta d'imparcialitat» a la sentència. El ministre portaveu va informar que estan analitzant en profunditat la sentència, però que procediran a fer el pagament que els correspon en els terminis establerts. No hi haurà, per tant, recurs en contra la decisió del Tribunal dels Drets Humans.

Però per altra banda hi ha el procés andorrà, va explicar Cinca. Segons el parer de l'Executiu la sentència europea «no posa en qüestió» la sentència andorrana, motiu pel qual l'execució dels més d'1,8 milions «s'ha de dur a terme el més aviat possible». Segons va informar Cinca, van sol·licitar-ho a la Justícia i posteriorment han fet el pas d'adreçar-se al Tribunal Superior sense, de moment, haver rebut cap resposta al respecte.

El ministre portaveu també va assegurar que la resolució no modifica l'aval bancari presentat per Saur. «Des del moment que no era un aval a primer requeriment ja no podia obeir al pagament immediat de la sanció», va assegurar.

Una execució suspesa / Pel que fa a la defensa de l'UTE, a més d'exposar que executar la sentència seria continuar amb la vulneració patida, també van replicar les manifestacions de Cinca en relació al procés obert a la Justícia andorrana. Casadevall va voler recordar que l'execució de la sentència no està al Superior, sinó al Constitucional. A més està «suspesa» temporalment, perquè el Tribunal s'ha de pronunciar, i perquè des de divendres hi ha un aute del Batlle de primera instància que en suspèn l'execució.

Finalment, i tal i com va explicar el lletrat, l'aval bancari presentat per Saur «estava condicionat» a que no es produís violació, i tenint en compte la resolució final, aquest aval queda ara anul·lat.

El lletrat també va destacar l'article 56 de la sentència d'Estrasburg, que diu: «El Tribunal observa, però, que el sol·licitant es troba actualment en la mateixa situació que quan, per una sentència de 14 de setembre de 2009, la Sala Administrativa del Tribunal Superior que incloïa el jutge Saura va confirmar la sentència a la Cort de Magistrats la defensa de la sanció imposada per l'Administració. El biaix de la Cambra Administrativa de la Cort Suprema de Justícia ha estat confirmat com a part de l'execució de la sentència de 14 de setembre de 2009 per la Sala Penal d'aquest tribunal, però cap decisió final ha reparat en la possible violació de la Convenció com a resultat de la sentència de 14 de setembre de 2009. De fet, el sobreseïment dictat pel president del Tribunal Superior de la Justícia es refereix únicament a l'execució de la sentència impugnada i de les sancions que contenia, mentre sigui ferma pel que fa el principi de l'autoritat de cosa jutjada».



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT