PUBLICITAT

Tomàs Molina augura que en 30 anys les estacions de muntanya no seran rendibles a l'hivern

  • El meteoròleg, però, ha dit que Andorra encara no és dels llocs que es troben en pitjor situació, ja que la cota de neu durant aquests anys se situarà al voltant dels 1.800 metres, i la majoria de les estacions andorranes estan per sobre d'aquesta alçada.
29052012_morabanc1
Mireia Maestre, Tomàs Molina, i Marc Rossell, durant la presentació de la conferència, aquest dimarts a la sala d'actes de MoraBanc. Foto: ANA
El meteoròleg i periodista Tomàs Molina ha llançat un missatge poc encoratjador per a les estacions d'esquí: no es pot assegurar que hi hagi neu per fer funcionar les estacions a l'hivern més enllà de 30 anys. Molina ha fet aquestes declaracions en el marc d'una conferència Com serà el Pirineu el 2025? Per a quins canvis ens hem de preparar? organitzada per MoraBanc en motiu del primer aniversari de l'entrada en vigor del Conveni marc de les Nacions Unides sobre el canvi climàtic. El meteoròleg, però, ha dit que Andorra encara no és dels llocs que es troben en pitjor situació, ja que la cota de neu durant aquests anys se situarà al voltant dels 1.800 metres, i la majoria de les estacions andorranes estan per sobre d'aquesta alçada.
Molina ha donat quatre claus per adaptar-se al canvi climàtic. Pel que fa al turisme, ha parlat de la desestacionalització i la necessitat de fer un canvi progressiu de mentalitat, apostant per fer servir els ginys mecànics de les estacions durant tot l'any, prenent l'exemple d'altres estacions alpines, com Chamonix. I és que la neu deixarà d'aparèixer paulatinament, i només se'n veurà a les cotes més altes. Molina ha dit que ell no apostaria gaire per aquesta via hivernal ja que no hi ha cap seguretat que la neu continuï sent un dels motors del turisme al país. 

Pel que fa a les temperatures, i en concret a la península ibèrica, Molina ha reconegut que hi pujaran en un futur proper i a mitjà termini, i que la gent que ara hi va buscant el sol i la calor intentarà anar a altres llocs on també hagin pujat les temperatures i que tradicionalment hagin estat destinacions més fredes, per no passar tanta calor. Per exemple ha dit que els alemanys en comptes d'anar a Espanya, podrien anar a Escandinàvia, ja que està més a prop i no faria tanta calor. En aquest punt ha parlat que el clima podria convertir la península en una 'Califòrnia Europea', ja que l'ascens de les temperatures serà generalitzat i permetrà que el clima sigui més suau durant tot l'any.

Pel que fa a les energies, Molina creu que 'cal poder produir-ne la pròpia, perquè és un tema de seguretat nacional' i és vital aconseguir la independència en aquest sentit i no dependre dels altres. 

En relació amb l'aigua, el meteoròleg creu que Andorra no serà un lloc on es patirà per l'abastiment d'aquest bé, ja que les precipitacions no minvaran acusadament, segons indiquen les previsions. Ara bé, en altres llocs de la península, como el sud, sí que hi ha haurà problemes de subministrament i 'baralles' i l'expert no ha dubtat en assegurar que tard o d'hora l'Ebre patirà un transvasament cap aquesta zona. 

Amb tot, però, ha dit que Andorra és un lloc amb 'sort', ja que l'alçada i la previsió de no reducció excessiva de precipitacions fa pensar que no canviarà gaire a curt termini. Andorra, per ell, 'és un lloc ple de possibilitats' i ha afegit que el full de ruta que s'ha de seguir és preparar-se per quan la neu s'esgoti.

També ha recordat que tot són previsions, i que per aquest motiu s'ha d'estar preparats pel que pugui passar. I és que en aquestes qüestions no hi ha res de cert, i hi ha moltes variables, com per exemple l'activitat del sol. Molina ha dit que podria passar que deixés de tenir tanta activitat, que no produís tanta energia i d'aquesta manera les temperatures tornarien a baixar.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT