PUBLICITAT

EUA critica la falta de llibertat sindical i de dret de vaga al país

  • El Departament d'Estat del seu Govern lamenta que només es representi el 38% de la població
LUIS GARRIDO
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Manifestació del primer de maig de 2011, quan només una vintena de persones van sortir al carrer. Foto: TONY LARA

El Departament d'Estat dels Estats Units valora positivament l'acció del Principat en matèria de drets humans. La primera economia mundial, que cada any fa un dels estudis de referència en aquesta matèria per a la gran majoria de països al voltant de tots els continents, va recordar al text els principals fets positius pels ciutadans andorrans. Però també va criticar la «inexistència d'una la llei per protegir els drets dels treballadors a negociar com a col·lectiu i la possibilitat de vaga».

L'estat nord-americà recorda en el seu text, com a primera crítica contra el Principat, aquest inexistent dret de vaga i les dificultats dels treballadors per englobar-se al voltant d'un sindicat.

Si bé existeix una representació dels treballadors al país, per al Departament d'Estat de la primera economia mundial aquests sindicats són ineficients i, a més, les complicacions per accedir a un d'aquests col·lectius sufoca l'interès per la reunió sindical.

Presó preventiva / També hi han crítiques al sistema judicial, en relació al temps d'estada a la presó per ciutadans no nacionals, abans de que se celebrés un judici. «La detenció preventiva de fins a un any es va donar per estrangers acusats de crims, involucrant a més de dos països», es cita a l'estudi.

En relació a aquesta crítica del servei d'estudis dels Estats Units, l'informe destaca que «no hi han informes que els oficials o la policia nacional hagi comés abusos o hagi actuat amb impunitat».

Amb l'excepció dels drets de reunió sindical, els Estats Units aplaudeixen el sistema judicial com independent i la policia com eficient i fiable. A més, es recorda la total llibertat de premsa i l'ús del cent per cent d'Internet sense cap limitació. El dret de reunió i la llibertat religiosa també es remarquen.

El que el departament americà veu com una petita taca és que Andorra no garanteix l'asil per a refugiats, com es demana a la declaració internacional dels drets humans. Tot i així, l'informe manifesta que «de tant en tant, el Govern ha col·laborat amb organitzacions per assistir refugiats en casos d'ajuda humanitària».

Dret de vot / El que no han passat per alt els Estats Units i no s'estalvien en crítiques és el dret de vot de les persones que viuen a Andorra. Si bé d'una banda es remarca que les eleccions de l'any passat van ser lliures i justes –a més de donar elogis a la paritat d'homes i dones als escons–, d'altra banda es critica la representació de la població.

«Els ciutadans es troben representats homogèniament en ètnies i llengües», certifica el text per després refermar que «tot i així, només el 38% de la població està representada» a les urnes. I és que «la majoria de la població consisteix en grans grups d'immigrants procedents d'Espanya, Portugal i França, però com només els ciutadans amb nacionalitat tenen dret a vot, es manté una posició oficial no representativa de la població».

El veredicte dels Estats Units és que «no hi han membres minoritaris per representar al Govern» degut a aquesta homogeneïtzà en el dret de vot. Són precisament les mateixes crítiques que la passada setmana va llençar la Comissió Europea, que va informar en un llarg text de les necessitats de donar passaport als residents que portin deu anys, la meitat del que estableix la Llei. El mateix reportatge recomanava a les autoritats del país plantejar-se l'opció de vot pels ciutadans residents.

Altra crítica que es fa en relació als estrangers que arriben a Andorra, segons el Departament d'Estat del gegant americà, és que si bé «no hi existeix discriminació per les persones amb sida, el Govern no accepta que hi hagin immigrants portadors del virus». Així mateix, l'informe remarca que hi han barreres socials i culturals per les persones amb disminució. Encara que la legislació afirmi que han de tenir els mateixos drets.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT