PUBLICITAT

Les bosses de plàstic costaran entre 3 i 5 cèntims a partir del gener

  • Els diners que s'aconsegueixin serviran per realitzar campanyes de promoció del comerç del país
EL PERIÒDIC
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Persones comprant i posant els productes en bosses de plàstic, al River. Foto: TONY LARA

A partir del mes de gener de l'any vinent els centres comercials i supermercats cobraran les seves bosses de plàstic. La mesura –impulsada pel Departament de Medi Ambient–, més que tenir un objectiu recaptador, pretén conscienciar la població de la importància d'evitar generar més residus. Per aquest motiu el preu no serà elevat. Cada bossa costarà entre tres i cinc cèntims, segons van informar ahir comerciants presents a la reunió mantinguda amb el Govern, la setmana passada. Per a determinar el cost s'ha pres com a referència el que ja apliquen establiments de països propers –on es fa sense arribar a ser una mesura prohibitiva d'abast nacional– com França i Espanya. Hi ha ple consens entre les dues parts, el Govern i els comerciants.

Aquests diners se'ls quedarà el propi establiment, tot i que no es preveu que se sumin a la partida d'ingressos. El que es vol fer es reinvertir el que donin les bosses en campanyes promocionals per potenciar el comerç andorrà i fer promoció de país. El Govern i els propis comerciants encara estan determinant com es recolliran aquests diners i de quina manera es poden dur a terme les campanyes.

En substitució de les bosses de plàstic els comerços oferiran als seus clients opcions alternatives com bosses de roba, bosses de cartró o bosses biodegradables, i també es vol potenciar el carro de la compra. Totes quatre opcions són més ecològiques i també potencien la reutilització. Els comerciants també estudien l'opció de fer compres conjuntes de les noves bosses, per tal de poder estalviar en els costos.

La presidenta de la FACA, Susagna Venable, va exposar que la mesura afectarà sobretot a grans superfícies comercials. En el cas de petits comerços no relacionats amb l'alimentació no notaran tant el canvi, ja que ja en l'actualitat acostumen a oferir seus als clients bosses de cartró.

LA PROHIBICIÓ, AL NOVEMBRE / La mesura és un dels objectius que es va fixar el Departament de Medi Ambient a l'inici de la legislatura, que va emmarcar en un pla de foment de l'ús de les bosses reutilitzables. A més de cobrar les bosses de plàstic tan bon punt comenci l'any vinent, també s'ha acordat que a partir del novembre també del 2013 –coincidint amb la Setmana europea de la prevenció de residus– se'n prohibeixi la seva distribució als comerços. Per al sector de l'alimentació, però, la mesura només afectarà en el fet que no es podran distribuir les bosses d'un sol ús de manera gratuïta. És a dir, els clients hauran de pagar si les volen.

Paral·lelament, i perquè el canvi no sigui tant traumàtic, Medi Ambient s'ha compromès a llançar una campanya de sensibilització per conscienciar a la població de la necessitat de substituir les bosses de plàstic. La campanya està prevista per al proper mes de setembre i els propis comerços distribuiran el material per donar-la a conèixer.

La mesura que vol impulsar Andorra no és nova en el context europeu. A Irlanda les bosses costen 0,20 cèntims, una mesura que ha reduït el seu consum fins al 70%. Hi ha ciutats del Regne Unit, d'Alemanya i de Bèlgica on també s'ha de pagar per les bosses. A Espanya, tot i que no és obligatori, s'aplica a la majoria de grans superfícies.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT