PUBLICITAT

Vuit-centes empreses s'han declarat en liquidació des de l'inici de la crisi

  • La situació no millora i en el que portem de 2012 ja han tancat la meitat de les companyies de l'any passat
CLARA GARNICA
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
L'establiment El Tonet de la Música, que va haver de tancar l'any passat a causa de la crisi. Foto: TONY LARA

D'ençà que va esclatar la crisi internacional, la qual va arribar poc després a Andorra, un total de 792 empreses s'han presentat en liquidació per tal d'iniciar un procés de tancament. Els anys 2009 i el 2010 van ser els anys amb més processos oberts, i després d'un petit respir durant l'any passat, sembla que aquest 2012 va camí de tornar a elevar-se com fa dos anys. Els tancaments, per tant, segueixen sent una de les problemàtiques de l'economia andorrana.

Segons dades facilitades pel Govern, l'any 2008, any de l'esclat de la crisi econòmica, fins a 168 empreses es van presentar en liquidació. L'any 2009 i el 2010, ja en plena crisi andorrana, les xifres es van elevar fins a 195 i 194 respectivament. L'any passat es va viure una pausa, una certa regressió, ja que van iniciar processos de liquidació 36 empreses menys que l'any anterior, fent un total de 158. Però aquest 2012 tornen les xifres elevades. En menys de cinc mesos ja s'han iniciat 77 processos. És a dir, la meitat dels de l'any passat.

És al Butlletí Oficial del Principat d'Andorra (BOPA) on es fan constar els noms de les societats en liquidació, i aquest 2012 ja s'han fet sis publicacions d'aquestes característiques. La tipologia de les empreses és força variada. No obstant, aquest 2012 hi apareixen de manera repetida empreses de petites reparacions –fusteries, lampisteries, electricistes–, agències immobiliàries, concessionaris de vehicles i també empreses de transports.

7.280 establiments / Tal i com consta a la pàgina web del Departament d'Estadística, si s'analitza el total d'establiments que hi ha al país també es pot veure l'afectació dels tancaments, i per tant, de la crisi. Les dades més recents són del 2011, amb 7.280 establiments, és a dir, 60 negocis menys que un any abans.

És al sector de la construcció on possiblement s'estigui notant més aquesta davallada. En només un any, ha perdut 20 empreses, i quaranta des del 2008. Una situació que segons el recent informe elaborat per l'Associació de Contractistes d'Obra (Acoda), sembla que no té fi i que fins i tot va a pitjor. L'associació alerta que s'estan perdent empreses del sector «valuoses i amb talent en la seva activitat tradicional».



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT