La Copa, per al Pidasa

• Un gol de Baixinho en pròpia meta al fil del descans evita el doblet d'un Lusitans sense ambició
SANT JULIÀ DE LÒRIA

Els jugadors del Pidasa mantegen el porter Ricky després de la disputa de la final de la Copa davant el Lusitans, ahir a Aixovall. Foto: TONY LARA

Guanyar la Lliga per primera vegada en la història potser ha estat un àpat suficient per al Lusitans perquè ahir l'equip de Vicens Marqués, el recent campió de Primera, va estar irrecognoscible, sense idees, sense la gana de títols que ha mostrat al llarg del campionat regular i no va poder aconseguir el doblet davant el Pidasa, que va tenir prou amb un gol de Baixinho al fil del descans i és el nou campió de la Copa Constitució.

L'equip de Lluís Blanco va mostrar d'inici més ímpetu per guanyar l'últim títol de la campanya 2011-2012. Amb més presència al mig del camp però sense una referència en la punta d'atac com és el malmès Beto, el joc dels colomencs van florir per les bandes, en busca de les individualitats de Samir i Renato. Per allà va insistir una vegada i una altra el Pidasa. Manolo, en una falta directa al minut 17, va fer el primer avís amb un xut enverinat que va refusar Jordi Rodríguez amb problemes.

L'ordre defensiu del Lusitans feia veure les ocasions del Pidasa en comptagotes i l'equip de Marqués tampoc no disposava de gaires ocasions de gol per la pressió que rebia en la zona defensiva, que dificultava l'elaboració de les jugades. Les dues úniques ocasions que van tenir, però, van ser immillorables: pilotes penjades per Luís superada la mitja hora que, amb Ricky de passeig, van fallar Pedro i Hugo Veloso pentinant d'esquenes a porteria.

Fins a onze córners va forçar en els primers 45 minuts el Pidasa, fruit de les jugades per banda. I va arribar el premi al minut 42, precisament amb un servei de cantonada de Manolo Jiménez des de la dreta, que va insistir a penjar-la al tancada al primer pal i Baixinho va rematar en pròpia meta quan volia refusar de cap. Cada vegada que l'internacional tricolor la penjava des d'aquella banda feia tremolar la defensa del Lusitans i al final, al fil del descans, va arribar la recompensa.

El Pidasa va continuar ofegant el Lusitans en la zona de tres quarts en la segona part, com a millor alternativa per defensar l'1-0. El conjunt de Marqués volia la pilota per remuntar, però la menor presència al mig del camp continuava sent un problema alhora de lluitar per tenir el cuir i a punt va estar de costar-li el segon gol quan Pousa va robar a prop de la frontal i va xutar a la creueta.

Les pilotes penjades va acabar sent per al Lusitans la manera d'amenaçar Ricky. Juan Raya va baixar un meló que li va caure de la banda esquerra al minut 55 però absolutament sol davant Ricky va xutar fluix a les mans del meta del Pidasa. I a cinc minuts per al final Ribolleda, d'últim home, va tirar Víctor Hugo a la frontal quan anava a encarar Ricky però l'àrbitre no va veure infracció. Sense idees era impossible fer-li mal al meta colomenc i amb el gol en pròpia meta de Leo al límit del descans va morir la final de la Copa Constitució, que per novena vegada en la història serà per al Pidasa. El Matecosa, que no serà a Europa a l'estiu, va guanyar la Supercopa, el Lusitans la Lliga i el Pidasa la Copa. L'Escale s'ha quedat sense títols un any més, però per segon any consecutiu jugarà l'Europa League. El futbol andorrà està igualat i repartit com mai.