PUBLICITAT

Encamp perd la reclamació de cinc milions a les societats de Grandvalira

  • La Batllia dóna la raó a Nevasa, Ensisa i Saetde per l'explotació dels ginys del Pla de les Pedres
EL PERIÒDIC
ANDORRA LA VELLA

Periodic
La zona del Pla de les Pedres. Foto: ANA

El Tribunal de Batlles ja ha dictat sentència en relació a la demanda feta pel Comú de Canillo i les societats Ensisa, Saetde i Nevasa contra la decisió del Comú d'Encamp de reclamar més de cinc milions d'euros per la utilització dels terrenys del Pla de les Pedres, on hi ha instal·lats un telecadira d'Ensisa i un altre de Saetde. La sentència dictada per la Batllia anul·la el requeriment realitzat per la corporació encampadana, ja que considera que no pot reclamar aquesta indemnització mentre no s'anul·li el conveni de Meritxell, de l'any 1998.

El febrer del 2010, el Comú d'Encamp, liderat pel llavors cònsol socialdemòcrata, Miquel Alís, va decidir demanar el pagament de més de cinc milions d'euros a les societats Ensisa, Saetde i Nevasa perquè considerava que era el preu just que havien d'abonar com a cànon per tenir dos ginys mecànics a la zona del Pla de les Pedres, de titularitat encampadana des de l'any 2000, segons la sentència de Concòrdia. El Comú es basava en un conveni comercial signat l'any 2004, quan es va crear Grandvalira, per reclamar aquesta quantitat a les tres societats. A més, al·legaven que el terreny era d'especial interès estratègic degut a la seva connectivitat.

Però quan es va realitzar la signatura, no es va acordar quin preu s'havia de pagar. Durant la firma oficial, Alís va assegurar que després de quatre anys de no fer-ho, Saetde havia de pagar un preu «just» per l'ús dels telecadires i que si no hi havia entesa, portaria l'afer a la Justícia perquè fos ella qui ho decidís. Finalment, es va acordar demanar aquests vora cinc milions d'euros.

Va ser a partir d'aquí quan les tres societats, així com el Comú de Canillo, van presentar mesos més tard, al juliol, una demanda administrativa a la Batllia per demanar l'anul·lació del requeriment fet pel Comú d'Encamp, ja que consideraven que l'ocupació dels terrenys es va fer en base a un conveni signat l'any 1998 entre les dues corporacions, amb el qual es va autoritzar construir un telecadira per a cada societat, atès que llavors el terreny es considerava indivís entre els dos comuns. Dos anys més tard, la sentència de Concòrdia va determinar que la zona del Pla de les Pedres pertanyia a Encamp, ja que va dividir el terreny per la Serra de les Solanelles.

la sentència de meritxell mana / La sentència emesa per la Batllia el passat dijous 17 de maig dóna la raó a Ensisa, Saetde, Nevasa i el Comú de Canillo, ja que considera que Encamp no pot reclamar cap cànon per ocupació del terreny mentre no s'anul·li la sentència de Meritxell de l'any 1998, va informar l'ANA. Aquesta sentència estableix el Pla de les Pedres com una zona de concòrdia, i on, per tant, ni el Comú de Canillo ni el d'Encamp en poden treure cap benefici econòmic.

A més, el Tribunal de Batlles deixa clar al seu escrit que Nevasa no té res a veure en tot aquest afer.

En relació a Canillo, i tot i que finalment no hauran d'abonar res, només s'havia mostrat disposat a pagar una quantitat màxima de 100.000 euros.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT