PUBLICITAT

Si es perden efectius «no es poden garantir» tots els serveis

  • El director de la Policia alerta de la problemàtica si se segueix retallant
platea general
La celebració de la festivitat de la patrona de la Policia, ahir a Sant Esteve. Foto: ÀLEX LARA

 

C. G.
ANDORRA LA VELLA

El director de la Policia, Jordi Lluís, va alertar ahir que si es continua amb la política de no renovació de jubilacions al cos duta a terme des de fa dos anys, s’haurà de «replantejar el model i no es podran assegurar els serveis» que s’ofereixen a la població. Lluís va assegurar que el nombre actual d’efectius és suficient «per garantir la seguretat ciutadana», però que ja no es pot anar més enllà. «Amb una Policia petita les jubilacions tenen més impacte», va plantejar.

Les declaracions del director de la Policia van ser efectuades durant la cloenda dels actes de celebració de la patrona del Cos, Santa Maria Auxiliadora. Uns actes on es va commemorar a les 18 persones que s’han jubilat aquest darrer any. El 2008 i el 2009 es van cobrir les baixes, per ja no es va fer a partir de llavors. Lluís va recordar que «la seguretat no és una despesa sinó una inversió de futur» pel país.
El ministre d’Interior, Marc Vila, va confirmar també durant el final de la diada que aquest 2012 tampoc hi ha intenció de cobrir les jubilacions, ja que se segueix amb una política de contenció i de reorganització del cos.
Vila va reiterar que aquesta política afecta l’organització interna del cos policial, però «en cap cas afectarà la seguretat ciutadana», i que l’actual nombre d’efectius està «plenament capacitat» per a garantir-la.
Això sí, caldrà esperar a l’evolució d’aquesta reorganització per definir si funciona o no. El ministeri no s’ha posat terminis, però si es detecta una mancança de recursos es posaran els que faci falta.
El ministre va demanar al Cos de Policia que continuï treballant de forma «eficaç i discreta», per mantenir un dels tresors més preuats, que és la seguretat. Vila va recordar que un dels objectius és allunyar l’ombra de la politització del cos, i és per aquest motiu que ha ratificat els seus càrrecs directius.
El cap de Govern, Toni Martí, va defensar la línia mostrada per Vila, i va assegurar que la tasca de reorganització que està efectuant el ministeri «no posarà en perill el tresor preuat del país, que és la seguretat ciutadana».

REFERÈNCIES A L'ATAC A CINCA /
Martí, en el seu discurs, va referir-se a l’atac que va patir Cinca la matinada de diumenge. El país ha estat des de sempre «un exemple de seguretat, pau i convivència, i ara més que mai ningú ens pot prendre aquest valor, el nostre tresor». El cap de Govern va lamentar que sempre hi hagi persones «disposades a trencar-ho» però que qualsevol atac «està condemnat al fracàs».
No va ser l’únic que va tenir paraules per l’atac. Vila va demanar a la Policia que vetlli per un dels béns més preuats, que és «que la gent dormi tranquil·la».

MES DELINQÜENTS ANDORRANAS / La jornada festiva d’ahir, en la qual hi van assistir la majoria d’integrants del Cos amb els seus vestits de gala, va servir també per fer balanç de la criminalitat i les actuacions policials durant el 2011, i també en els primers tres mesos d’aquest any. Lluís va voler destacar el que va anomenar «canvis a la societat andorrana» pel que fa a la delinqüència. Ara és més endògena, és a dir, la protagonitzen més residents i andorrans. El director de la Policia va explicar que el 74,6% de les detencions de l’any passat corresponien a aquest segment poblacional. L’increment respecte al 2006 és del 10%. Aquest 10% és també el percentatge d’increment del total de detencions del 2011 respecte al 2010. Van ser 624. Pel que fa al 2012, en tres mesos ja se n’han practicat 155.
Malgrat aquest augment, però, Lluís va voler deixar clar que no s’ha produït un increment significatiu de la delinqüència. Ho demostren les dades del total de contravencions penals i de delictes patrimonials que es van cometre l’any passat, les quals no representen grans increments respecte al 2010. En el cas de les contravencions, parlem de 3.108, de les quals 894 van ser furts i 1.197 van ser per consum de droga tòxica.
I pel que fa als delictes patrimonials, n’hi va haver 1.507, entre ells furts, robatoris, tràfic de droga tòxica o danys materials.
Finalment, la Policia va elaborar un desglòs de les 8.637 intervencions policials realitzades l’any passat, un 3,63% més que al 2010 i que demostra que la Policia no cessa en la seva activitat. Lluís va voler destacar l’augment de les baralles –944 en total– i de les desavinences familiars, sobretot conjugals –891–. També hi ha hagut augments considerables en el cas dels sorolls, dels furts o robatoris i dels danys.

Menys intervencions a la frontera / On s’ha notat una davallada important és en el nombre de denegacions d’entrar al país realitzades a les fronteres. En un any se n’han fet el 23% menys. La majoria d’intervencions es fan al Riu Runer, tot i que la davallada més important ha estat a la duana de Porta.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT