PUBLICITAT

La cessió en sòl urbà baixarà com a mínim al 5%

  • L'endeutament global es redueix en més d'un milió el primer trimestre
E. O. G.
LA MASSANA

Periodic
Baró i Llongueras, en una compareixença anterior Foto: COMÚ LA MASSANA

Un cop en vigor les modificacions de la llei del sòl, la Massana rebaixarà la cessió obligatòria en sòl urbà del 15% al 5%. Però en funció de com s'estableixi en el text, el Comú estudiarà la possibilitat de reduir-la encara més. Així ho va explicar ahir el cònsol, David Baró, en motiu de l'exposició de l'execució pressupostària del primer trimestre –que reflecteix la poca embranzida del sector de la construcció–, recordant que aquesta reducció la duia la seva formació en el programa electoral.

Baró va afirmar que «d'entrada, segur que es rebaixa al 5%», la cessió obligatòria en sòl urbà. I en funció de com s'acabin establint les modificacions de la llei general d'ordenament del territori i urbanisme, s'estudiarà la possibilitat de rebaixar-ho encara més. Els membres de la minoria de Moviment Massanenc van defensar, però, la idoneïtat de portar aquesta cessió obligatòria al 0% temporalment, veient com els ingressos executats durant el primer trimestre de l'any derivats de la construcció són d'uns 23.000 euros i que en concepte del centre d'esplai, activitats culturals i extraescolars sumen 65.647. Una diferència que «xoca» al conseller Jordi Serra, i per qui «denota el desgast i el problema a nivell d'obres». El cònsol, però, va argumentar que a la parròquia de la Massana no es pot condonar aquesta cessió, doncs la superfície de sòl urbà consolidat representa el 22% del total urbanitzable, i per tant es necessita alliberar terreny per tal de permetre l'accés als serveis. «Cal acabar la trama urbana», va manifestar.

L'EXECUCIÓ PRESSUPOSTÀRIA / La sessió de Comú celebrada ahir va servir per presentar l'execució pressupostària del primer trimestre. El conseller de Finances, Pressupost i Administració, Miquel Llongueras, va destacar que «l'endeutament global es continua reduint, durant aquest trimestre ho fa d'1,185 milions», i així es situa als 40,9 milions.

L'execució de despeses s'ha situat entorn el 30% del pressupostat, el que són 3,4 milions d'euros. Aquí, Llongueras va apuntar que «tot i l'aportació realitzada a Emap –societat gestora de l'estació de muntanya d'Arinsal i Pal– de 500.000 euros, les despeses només s'han incrementat en 30.000 euros». Les despeses corrents s'han reduït un 17% en relació al primer trimestre del 2011, i les de capital –les inversions– sumen 62.296 euros, un 7,32% del pressupost.

En aquest punt, el conseller de la minoria va manifestar que les xifres «denoten el poc treball que s'està realitzant», i en els temps difícils actuals «hauríem de ser més exigents». Així, «reclamem que les inversions pressupostades es realitzin», va expressar-se Serra, doncs «un 7% és molt per sota de la part proporcional que es podria haver tirat endavant». El cònsol va justificar que durant el primer trimestre es treballen els projectes i que els treballs s'adjudiquen després. Per això «la despesa arriba a partir del segon trimestre». Val a dir que en la sessió de Comú d'ahir es van aprovar uns crèdits extraordinaris (no per via de nou endeutament) per tal de realitzar obres d'embelliment i millora al casc antic de la Massana –arranjament de les escales d'accés a la plaça de l'Església i d'altres– i a Sispony –refer el col·lector d'aigües i la xarxa de pluvials i residuals–, per un import total de gairebé 69.000 euros. Així mateix, va assegurar que «es duplicarà la inversió en relació a l'any anterior».

L'execució d'ingressos ascendeix als 2,6 milions d'euros, el 24% del pressupostat.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT