PUBLICITAT

El PS demana tornar a engegar la comissió de polítiques d'igualtat

  • González defensa la necessitat de tornar a debatre la qüestió de la nacionalitat
EL PERIÒDIC
ANDORRA LA VELLA

Periodic
González i Naudi compareixen, ahir, per valorar l'informe de l'ECRI Foto: ANA / N. M.

El Partit Socialdemòcrata va demanar ahir al Govern que torni a posar en marxa la Comissió de polítiques d'igualtat que va engegar l'executiu socialdemòcrata al 2009. La consellera general Mariona González va insistir que cal fer cas de les recomanacions efectuades per la Comissió Europea Contra el Racisme i la Intolerància (ECRI) i que s'haurien de debatre en aquesta comissió, que inclou la societat civil i els grups polítics. González considera que caldria debatre els anys per obtenir la nacionalitat, la doble nacionalitat i la possibilitat que els residents votin a les eleccions comunals. D'altra banda, la consellera també va indicar que si Demòcrates per Andorra no ho fa abans, cap al setembre o octubre presentaran una nova proposició de llei de llibertat sindical i la regulació del dret a vaga.

El president del Partit Socialdemòcrata, Víctor Naudi, i González van comparèixer per comentar el recent informe emès per l'ECRI. La consellera general va criticar que el pla d'igualtat «no està entre les prioritats de DA», i que les bones iniciatives engegades pel govern socialdemòcrata no s'han mantingut.

González va fer referència expressa a la Comissió de polítiques d'igualtat que van crear al 2009 i on es va convidar tots els grups parlamentaris, els agents socials i representació jurídica. Va indicar que l'ECRI en fa una valoració positiva i que en el si d'aquesta taula es debatien qüestions d'integració que ara no es tracten. Per això va demanar al Govern que la torni a posar en marxa, i que s'hi plantegi el tema de la nacionalitat en el seu sentit més ampli: tant la qüestió sobre la doble nacionalitat, com el dret a vot dels residents, com la rebaixa dels anys per obtenir la nacionalitat. González opina que «alguns de DA no haguessin dit que no [a la proposició de modificació de la llei de la nacionalitat], però no es van posar d'acord perquè encara hi ha aquesta dreta tan recalcitrant i rància», va recollir l'ANA.

A més, la consellera va apuntar que en aquesta comissió es podrien valorar també altres canvis en la legislació o el codi penal, i es podria impulsar la signatura del conveni sobre els drets econòmics, socials i culturals que no es podia signar abans per les diferències entre els drets econòmics dels residents. També va indicar que es podria parlar de la possibilitat de ser membres de l'Organització Internacional del Treball.

LEGISLACIÓ LABORAL / L'altre àmbit on fa incidència l'ECRI i el PS considera que caldria actuar-hi és en la legislació laboral. En aquest sentit, González va recordar que ja fa temps que el Govern diu que aquesta és una qüestió prioritària, però que de moment no han presentat cap projecte de llei al respecte. És per aquest motiu que la consellera indica que encara conserven el text que van presentar en l'anterior legislatura, i que si a la tardor DA no ha impulsat cap iniciativa en aquest sentit, els socialdemòcrates entraran una proposició de llei de llibertat sindical que reguli el dret a vaga, entre d'altres qüestions.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT