PUBLICITAT

El director de la Policia tem que no es pugui garantir tots els serveis

  • Lluís ha alertat que si continua la davallada d'efectius el cos perdrà potencial
  • Vila diu que si es detecta que fan falta més recursos es posaran
24052012-jordilluis
El director de la Policia, Jordi Lluís, durant el seu parlament en l'acte de la patrona de la Policia. Foto: ÀLEX LARA
El director del Cos de Policia, Jordi Lluís, ha dit que aquest 2011 hi ha hagut divuit baixes per jubilació, cosa que suposa un impacte important en un cos petit com el d'Andorra, però que amb la reorganització que s'ha fet, de moment, es poden garantir totes les missions que tenen encomanades. Lluís ha alertat, però, que si continua la davallada d'efectius, el Cos perdrà potencial i no podran fer front a tots els serveis i actuacions. El ministre d'Interior, Marc Vila, ha recordat que és un moment de contenció i que cal fer un esforç per optimitzar els recursos, però que un cop hagin analitzat com funciona la nova organització, si es detecta que es necessiten més recursos, es posaran. D'altra banda, el director de la Policia ha indicat que durant el 2011 el nombre d'infraccions s'ha mantingut però s'han incrementat un 10% el nombre de detencions, que ha augmentat la proporció de delinqüència de residents i andorrans, i que s'han incrementat els requeriments per desavinences conjugals (16%) i per baralles i agressions (6%).
Lluís ha posat de manifest durant la celebració de la patrona del Cos, Santa Maria Auxiliadora, que calen uns recursos mínims necessaris per continuar garantint un bon servei i uns bons nivells de seguretat ciutadana, ja que és un dels principals valors del país. Així, ha recordat que els recursos han anat disminuint des del 2008, i que enguany hi ha hagut un total de divuit jubilacions que no s'han substituït. En aquest sentit, si la davallada d'efectius continua, ha alertat que no es podrà assegurar l'estabilitat en el funcionament del cos, i ha posat de manifest que "la seguretat no és una despesa sinó una inversió de futur".

De la seva banda, el ministre d'Interior, Marc Vila, ha assegurat que el fet que no es cobreixin les baixes no està afectant a la feina de la Policia i a la seguretat ciutadana, i que respon a la política de contenció pressupostària del Govern. Vila ha indicat que estan pendents d'analitzar com funciona la reorganització que s'ha fet, i que si calen més recursos es posaran.

D'altra banda, ha demanat al cos de Policia que continuï treballant de forma eficaç i discreta, per mantenir un dels tresors més preuats que és la seguretat. Vila ha recordat que un dels objectius és allunyar l'ombra de la politització del cos, i és per aquest motiu que ha ratificat els seus càrrecs directius.

El cap de Govern, Toni Martí, també ha mostrat la seva confiança en el cos de Policia per mantenir i potenciar la seguretat ciutadana, i ha valorat que la societat andorrana hagi reaccionat i condemnat les amenaces que posen en perill aquesta seguretat per la qual cosa s'ha mostrat convençut que qualsevol atac contra la convivència està condemnat al fracàs.

Més desavinences conjugals i baralles per culpa de la crisi
Malgrat la situació de crisi econòmica i de contenció pressupostària, Jordi Lluís ha assegurat que la tasca del cos no ha disminuït. Així, ha indicat que durant el 2011 es van fer 3.108 contravencions penals patrimonials i de salut pública i es van detectar un total de 1.507 delictes, unes xifres molt similars a les del 2010. En canvi, durant l'any passat es van detenir 624 persones, un 10% més que l'any anterior. El director de la Policia també ha posat de manifest que el 74,6% de les detencions pertanyien a delinqüència endògena, és a dir, de residents i andorrans, i que aquesta proporció ha augmentat un 10% respecte el 2006.

Pel que fa als controls de persones als punts fronterers, durant el 2011 se n'han efectuat gairebé 9.000, i s'ha denegat l'entrada a 2.042 persones, un 23% menys que el 2010.

Quant a les intervencions per requeriments de la ciutadania, se n'han fet un total de 8.367, un 3,6% més que el 2010, i el director de la Policia ha destacat l'augment d'un 16% dels requeriments per desavinences conjugals i d'un 6% per baralles o agressions, un fet que ha atribuït als canvis que hi ha hagut en la societat andorrana per culpa de la crisi. També s'han incrementat els requeriments per furts o robatoris, per sorolls i per danys, i en canvi han disminuït les intervencions per accidents o problemes de circulació, i per problemes civils

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT