PUBLICITAT

A punt la llei de la funció de l'estadística

  • El text dotarà d'oficialitat els resultats i defineix els termes de l'activitat
EL PERIÒDIC
ANDORRA LA VELLA

El consell de ministres va aprovar el projecte de llei de la funció de l'estadística pública, que serà presentat en breu a tràmit parlamentari. L'objecte del projecte de llei és regular l'activitat de l'estadística pública d'interès per Andorra, desenvolupada per l'Administració de l'Estat, excloent les enquestes d'opinió i els sondejos electorals, i dotar-la d'oficialitat. Alhora es defineixen amb detall tots els termes a l'entorn de l'activitat de l'estadística pública.

Aquesta iniciativa pretén donar la màxima cobertura legal a tota l'activitat estadística pública que l'administració andorrana ha anat desenvolupant des de l'any 1993, un desenvolupament destinat a proporcionar a les autoritats públiques, als agents econòmics i socials, i també a la resta de ciutadans, informació objectiva i imparcial a partir de la qual es puguin prendre decisions amb coneixement de causa, que els permetin millorar les seves actuacions.

El projecte de llei, dividit en 51 articles, es basa en els principis de les estadístiques europees del Codi de les bones pràctiques promulgat per la Comissió Europea el 2005.

El projecte llei determina el deure del secret estadístic, fixa els registres administratius com a font prioritària, dóna capacitat per determinar enquestes de resposta obligatòria i estableix una autoritat estadística i un pla estadístic amb una durada de quatre anys. La finalitat del pla estadístic és ordenar i sistematitzar l'activitat estadística d'interès per a Andorra, a través de la qual es definirà si les estadístiques són de complementació obligatòria o de resposta voluntària.

Segons va explicar el director del departament d'Estadística, Alexis Estopiñán, aquesta llei és «molt important» perquè donen «garanties» a la ciutadania amb el secret estadístic i «confiança», doncs les dades tindran caràcter oficial.

Amb aquesta llei es descarta la creació d'un institut nacional d'estadística, i s'adapta a les necessitats i realitat del país. Estopiñán va assegurar que desvincular el servei d'estadística del Govern tampoc aportaria més independència professional als seus membres i va afirmar que la garantia de neutralitat de les dades ha existit sempre i tampoc canviaria de crear-se tal organisme.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT