PUBLICITAT

Millor si és impossible

  • Cathy O'Dowd, resident al Principat des del 2001, vol pujar el Nanga Parbat per on ningú no ha pogut mai
R. MORA
ANDORRA LA VELLA

Periodic
La presentació d'ahir del repte, que es seguirà en directe per twitter, facebook i www.expediciomorabanc Foto: ÀLEX LARA
logos_mazeno_ok

L'alpinista, per raó de ser, no té límits. Si hi hagués un cim a més de 10.000 metres d'altitud, allà hi hauria algun enamorat de posar el seu cos al límit per intentar fer cim. La sudafricana Cathy O'Dowd, resident al Principat des del 2001, ha decidit donar un pas endavant en la seva dilatada carrera i ha consensuat un equip per completar l'expedició que es reunirà els primers dies de juny a Londres, per de seguida viatjar a Paquistan i buscar el camp base a 4.500 metres d'altitud. L'objectiu, però, estarà a 8.125 al Nanga Parbat, el novè pic més alt del planeta, i cim que pretenen coronar per la cara en què mai ningú no ho ha aconseguit, per la cresta del Mazeno Ridge.

Ja són «vuit o nou expedicions al llarg de la història», diu O'Dowd, que han intentat coronar el Nanga Parbat per aquesta cresta i no ho han assolit. Des de fa 35 anys que s'intenta, i totes les expedicions han acabat en fracàs. Així, si sembla gairebé impossible d'assolir, una alpinista com O'Dowd té clar que és un objectiu per ella. Aquesta cresta de Mazeno Ridge transcorre per una altitud mitjana de més de 7.000m de altitud, on l'expedició que patrocina MoraBanc pretén estar entre 10 i 12 dies. Serà un grup format per sis persones: O'Dowd, els seus companys Rick Allen i Sandy Allan, i tres sherpas. «Normalment busquem la via més directa, però per la cresta del Mazeno Ridge serà una prova de resistència», assegura l'alpinista en el vídeo de presentació. De les visites que el Nanga Parbat ha tingut per aquesta cresta, només dues –una amb dos dos nordamericans, Chabot i Swenson en 2005, i altra amb dos alemanys, Stitzinger i Lunger en 2008– van arribar al final de la mateixa, però sense opcions de coronar els últims 1.200 metres fins el cim.

«El repte és portar tot a l'esquena per sobreviure entre 8 i 10 dies des que iniciem la marxa ja a la cresta», confirma O'Dowd, que assumeix que, a més de la resistència física per superar els 13km de llargada de la cresta, l'expedició necessitarà la sort de cara: que no hi hagi vent, ni neu tova, que els hi quedi menjar... «És difícil estar a més de 7.000m molts dies, però aquesta és la realitat d'una prova nova», va assegurar.

L'AVENTURA COMENÇA EL 3 DE JUNY / El 3 de juny O'Dowd arribarà a Londres. Des d'allà, volarà a Islamabad per agafar un camió que en dos o tres dies els portarà fins el punt d'iniciar la pujada al camp base. Allà el procés de climatització durarà dues setmanes en què, com a entrenament, aniran pujant material fins els 7.000m on s'inicia el Mazenio Ridge.

«NOMÉS TENIM UN INTENT» / Per poder iniciar aquesta bogeria, l'alpinista ha hagut de tenir la col·laboració de MoraBanc, Andorra Telecom (aportarà el telèfon per satèl·lit) i Viladomat (material de muntanya), i sap que per poder assolir l'objectiu «només tindrem un intent». Si alguna cosa falla, tot s'haurà acabat. Per baixar del Nanga Parbat, si coronen, no ho faran pel mateix camí, sinó «per la part normal». «Aquest és el repte més important de la meva carrera», va dir O'Dowd.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT