PUBLICITAT

Les bosses de plàstic es cobraran a partir de l'any que ve

  • A partir del novembre del 2013 se'n prohibirà la seva distribució
  • Per al sector de l'alimentació afectarà només en el fet que no es puguin distribuir les bosses d'un sol ús de manera gratuïta

22052012_bosesplastic

Un centre comercial del Principat. Foto: TONY LARA
El Departament de Medi Ambient es va reunir a principis del mes de maig amb els comerciants per definir el pla de foment de l'ús de les bosses reutilitzables i van acordar que a partir del 2013 es cobraran les bosses de plàstic, i a partir del novembre del mateix any se'n prohibirà la seva distribució. Per al sector de l'alimentació, però, es va acordar que els afecti només en el fet que no es puguin distribuir les bosses d'un sol ús de manera gratuïta. A més, el Departament de Medi Ambient es compromet a llançar una campanya de sensibilització per conscienciar a la població.
La voluntat del Departament de Medi Ambient d'acabar amb les bosses de plàstic ja té data. La qüestió es va tractar en la darrera reunió, entre els representants del departament i els responsables de grans magatzems, i es va acordar dividir el procés en tres fases.

El primer pas depèn del mateix departament, que haurà de fer una campanya de sensibilització adreçada a la població sobre la problemàtica de la bossa de plàstic d'un sol ús i la fi de la seva distribució gratuïta. La campanya està prevista per al setembre del 2012 i els comerços distribuiran el material per donar-la a conèixer. 

El següent pas ja serà actuar, i a partir del gener del 2013 les bosses de plàstic d'un sol ús es cobraran. Els comerços han acordat fixar un preu mínim igual a tots els establiments per si aquest criteri no es pogués regular per un reglament del Govern. 

Finalment, l'eliminació d'aquestes bosses arribarà al novembre del 2013 coincidint amb la setmana europea de la prevenció de residus. Es prohibirà la distribució de les bosses d'un sol ús, que hauran de ser substituïdes per mitjans alternatius com poden ser les de bosses de material reciclable, les bosses reutilitzables de tèxtil, o caixes reutilitzables de cartró o plàstic. 

Pel que fa als establiments d'alimentació, però, la tercera fase, de prohibició de distribuir bosses de plàstic no els afectarà, sinó que simplement se'ls prohibirà que ho facin gratuïtament.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT