PUBLICITAT

Rebuig total i unànime

  • Institucions, partits polítics i representants de la societat civil condemnen l'atemptat contra el ministre
EL PERIÒDIC
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Ladislau Baró i Jaume Bartumeu escorten el síndic general, Vicenç Mateu, en la declaració institucional del Consell General, ahir. Foto: ANA / N. M.

La societat andorrana ha expressat el seu rebuig a la violència de manera total i unànime. La condemna de l'atac al domicili del ministre de Finances i Funció Pública, Jordi Cinca, no es va fer esperar. Ja el mateix diumenge, poc després que es conegués la notícia de l'atac amb arma de foc a casa el ministre van aparèixer les primeres declaracions contràries a l'atemptat i mostres de suport cap a la seva persona i família. Ahir es van succeir, i amb un caràcter més institucional. Des del Consell General al copríncep episcopal, passant pels representants dels principals partits polítics així com les patronals i representants sindicals, entre d'altres.

La declaració més simbòlica va ser la del Consell General. Davant els mitjans de comunicació va comparèixer el síndic general, Vicenç Mateu, acompanyat pels dos presidents de grup parlamentari: el demòcrata Ladislau Baró i el socialdemòcrata Jaume Bartumeu. «El Consell General vol expressar el seu ferm rebuig d'un acte injustificable i sense precedents al país», va llegir Mateu, seguint remarcant que l'atac al domicili del ministre «no ha de servir per trencar la convivència pacífica que impera, i que ha imperat, a Andorra; i no ha de servir per intimidar els ciutadans i ciutadanes d'Andorra, siguin polítics en exercici o que es dediquin a qualsevol professió». D'aquesta manera, la institució que representa la voluntat del poble traslladava a Cinca i a la seva família el seu suport. Els representants del Consell General van aprofitar per reiterar «per sobre de tot, que l'expressió i la voluntat de cadascú només pot tenir lloc dins del marc de la democràcia, en el respecte de les persones i en el rebuig de la violència».

En la mateixa línia es van pronunciar els cònsols de les set parròquies mitjançant un comunicat. En aquest cas, van condemnar «categòricament» l'agressió i van subratllar que «aquesta acció violenta no s'adiu amb el tarannà tolerant, de respecte i de bona convivència que caracteritza la societat andorrana». Igualment, van expressar la confiança en què «es tracta d'un atac aïllat» i «que no es torni a repetir sota cap circumstància». Prèviament, el cònsol d'Encamp, Jordi Mas, havia qualificat l'atac de «sorpresa majúscula» i opinat que actes com aquest «No porten enlloc.

El copríncep episcopal, Joan-Enric Vives, va fer arribar els seu «suport incondicional» al ministre i a la seva família i va aprofitar per reafirmar que «rebutja l'exercici de tota violència en el marc d'una convivència democràtica pacífica».

La Consell Superior de la Justícia també es va posicionar i va manifestar «el seu més absolut i rotund rebuig contra fets d'aquesta envergadura que atempten els pilars de l'Estat de dret».

ELS PARTITS POLÍTICS / Tant el Partit Socialdemòcrata com Demòcrates per Andorra, així com el recentment constituït Iniciativa Ciutadana, es van pronunciar per rebutjar l'atemptat.

Des de DA, el secretari general, Carles Torralba va sentenciar que «a Andorra no hi ha lloc per a qui no respecta la democràcia», i va valorar que aquest acte «que ha commocionat el país ens ha d'unir a tots contra la violència». Pel cantó socialdemòcrata, el president de la formació, Víctor Naudi, també va ser contundent al manifestar que «lamentem qualsevol acció, coacció o manifestació de violència que afecti la democràcia», i al fer una crida a la unitat: «l'únic que podem fer en aquest sentit és demostrar que estem units i que les coses s'han de fer des de la democràcia, mai des de la coacció», va recollir l'ANA.

La recent constituïda Iniciativa Ciutadana va expressar rebuig contra la violència afirmant que «els conflictes i les desavinences polítiques no se solucionen atemptant contra les persones», ni serveixen per «avançar en la millora del nostre país».

REPRESENTANTS DE LA SOCIETAT CIVIL / A part de l'ambaixador d'Espanya, Albert Moreno, que va condemnar l'atemptat contra Cinca i va fer una crida a la societat andorrana dient que «el pitjor que pot fer Andorra és anar per aquest camí», també es van manifestar tant la patronal com representants sindicals. Així, tant la Cambra com la Confederació Empresarial, a més de rebutjar la violència van expressar la confiança, com tants d'altres, en el Servei de Policia per identificar el o els culpables. També el portaveu de la plataforma sindical de funcionaris, Joan Torra, va lamentar aquest «fet greu» i va sentenciar que a part de mostrar «un total rebuig, no es pot dir gran cosa més».



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT