PUBLICITAT

Els canvis de la llei del sòl donaran aire «un o dos anys»

  • L'Acoda es mostra satisfeta amb les modificacions, però reclama una revisió més global
ÈLIA ORTS GARRI
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Dos obrers treballen en la construcció d'un edifici al país. Foto: TONY LARA

Els contractistes d'obra estan relativament satisfets amb les modificacions a la llei general d'ordenament del territori i urbanisme que el Govern, d'acord amb els comuns, vol tirar endavant. Així ho va expressar el gerent de l'Associació de Contractistes d'Obra (Acoda), Víctor Filloy. Però no les veuen suficients: «ajudaran a la petita i mitjana empresa per anar tirant un o dos anys», va manifestar Filloy.

«Hem d'estar satisfets perquè són modificacions que demanàvem des de fa temps», va explicar el gerent de l'Acoda. Són canvis que «simplificaran la presa de decisió», i així es «desbloquejaran petites construccions». De fet, des de l'Acoda es té constància que la reducció de la cessió de sòl econòmica obligatòria que alguns comuns implantaran temporalment ha animat algunes famílies a impulsar algunes construccions de tipus unifamiliar. Però aquesta constància és de paraula. Les modificacions de la llei del sòl encara no s'han aprovat i no tots els comuns rebaixaran la cessió de la mateixa manera. En aquest sentit, Filloy va acceptar que hi ha comuns que no poden establir la cessió al 0% –possibilitat que contempla la proposta de modificació–, perquè «els falta terreny».

Un altre canvi beneficiós és l'establiment de criteris generals per definir els entorns de protecció del patrimoni cultural. «És també molt interessant en la rehabilitació d'edificis», va exposar el gerent de l'Acoda, doncs són nombrosos els propietaris en entorns de protecció, «on no es pot fer res», i l'aclariment d'aquests criteris, altra vegada, «pot facilitar la decisió».

1.000 LLOCS DE TREBALL DESTRUÏTS / La previsió és que el 2012 es tancarà amb la destrucció d'un miler de llocs de treball relacionats amb la construcció. L'any passat, els aturats ja van ser 700 i aquest any s'està complint la previsió de dos acomiadaments diaris de mitjana. A més, «la tornada de les vacances pot ser dura», va advertir Filloy, i «si no es fa res, serà un problema sociològic», doncs són treballadors que «difícilment» poden ser integrats en d'altres sectors. Per això els constructors consideren que les modificacions presentades no són suficients i que cal «una visió molt més general de la situació del sector».

En aquest punt, l'Acoda té previst presentar públicament un paquet de mesures que ja ha fet arribar al Govern. En aquest s'inclou una «redifinició del sector», doncs els constructors són conscients que «mai tornarà a ser el que era» i per això tampoc demanen tornar als nivells anteriors. Però sí que es garanteixi una «estructura mínima», per així també assegurar un «mínim consum intern». Això és, «no només crear infraestructures sinó també fer-ne manteniment», és a dir, assegurar una partida mínima i fer-ho «de manera més sostinguda». Això permetria una estabilitat del sector i dels seus treballadors, que repercutiria positivament en l'economia del país.

A més de demanar una inversió pública mínima, també es reclama a l'Administració General una promoció de la iniciativa privada, «facilitar-la». Aquest paquet mesures ideat per l'Acoda inclou modificacions legislatives, i també reglamentàries.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT