PUBLICITAT

Els restauradors no invertiran en fer 'peixeres' per a fumadors

  • La majoria de locals de categoria alta i mitjana es resignen i només permetran fumar a les terrasses
GLÒRIA GURDÓ
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Un fumador es disposa a escapçar el seu puro. Foto: EL PERIÒDIC

La majoria de restauradors consultats ahir per EL PERIÒDIC van ser taxatius: accepten la Llei contra el tabaquisme passiu, perquè no els queda altre remei, però no invertiran ni un euro en adequar «peixeres o zulos» per als clients fumadors. «A més de ser antiestètiques, la possibilitat de tenir un espai així on el fumador està sol sense que se'l pugui atendre ens sembla una absurditat, per això és millor que fumi al carrer o assegut a la terrassa» afirma Aris Da Silva de El Tall a Taula. De primer, el restaurador pensava que «podríem servir en l'espai reservat als fumadors però si no ho podem fer ¿perquè ens hem de gastar diners en obres?»

Josep Maria Benet de Can Benet, afegia «tenir un espai al restaurant per a fumadors on no es pot servir i que només hi entra el que fuma, ¿per a què serveix? A més, si em garanteixen que no passarà el mateix que va passar a Espanya, que la disposició no canviarà i si canvia, que el govern ens pagarà la despesa que haurem fet, potser m'ho pensaré, però no en el cas contrari».

obres per 15.000 euros/ Per a Benet la transició del seu local serà directa al sense fum, «a menys que tanquem tots fins que no retirin la Llei» va afegir rient. «Només cal veure el que passa a Espanya i a França, on tothom s'està a les terrasses a l'estiu i també a l'hivern amb estufes». Benet calcula el cost de les obres per adequar una peixera per a fumadors en 15.000 euros. El mateix pensa Angel Belmonte que també convertirà el seu restaurant en un local sense fum. «No veiem clar reformar una sala per als fumadors quan els cambrers no poden entrar-hi. A més a més, els reservats per a fumadors duraran quatre dies, com ja ha passat arreu, per tant, millor no fer cap obra i adoptar l'espai sense fum des del principi». Daniel Alvarez del Bon Racó coincideix en la idea que «no cal fer obres ara per haver-les de desfer una mica més endavant». I es mostra una mica més crític: «això és la mateixa gresca de sempre i no adaptarem cap sala per als fumadors. Tot això és una bajanada. La gent de fora està contenta quan veu que pot fumar». De la necessitat d'obrir un espai per a fumadors, Alvarez és rotund «¿per a què? Els clients estan super mentalitzats si no veuen cendrers no fumen i surten al carrer a fumar» i afegeix, no sense ironia, «potser guanyarem més cuartos si fem obres per tancar-los en un forat», i acaba sentenciant: «dels altres, només copiem el pitjor».

Terrasses estiu i hivern /Jordi Marquet, un dels restauradors més versats en enologia i menges exquisides, té una bona clientela de cafè copa i puro, i ahir es va assabentar que la Llei no li permetrà servir-los ni tan sols en un reservat. «¿Què hi farem? Haurem d'aplicar la Llei però no farem unes obres complementàries per acollir poca gent». Marquet aposta per fer les terrasses més acollidores i equipar-les com «ja es fa a Paris o Barcelona amb estufes». Josep Maria Loan de Buda Andorra també potenciarà els jardins i les terrasses del restaurant i local nocturn i no farà obres.

a favor dels no fumadors/Eric Audersert, director general dels Hotels Plaza, va explicar que «de moment encara no hem pres cap decisió, però alguns dels nostres hotels ja tenen sales per als fumadors perquè els espais comuns són sense fum». Carles Flinch de Cal Manel també es va mostrar partidari de no deixar fumar perquè «hi ha dies que quan arribes aquí es bastant insuportable, tot i que el local està net».

Flinch també descarta fer obres per encabir els fumadors perquè «la Llei diu que el personal no pot accedir a quests espais, per tant no serveixen de gaire i a més, els turistes ja tenen el costum de fumar a fora». De la mateixa manera, l'encarregat de La Tagliatella, Eduardo Enrique Paz, explica que «fa poc vam traslladar el local i vam reservar un espai per als fumadors. Però ara la cosa no està tan clara. Pensem que no farem obres perquè no hi podem servir. A més, algú ha de netejar els filtres dels extractors i continuaríem sense protegir les persones al 100%».



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT