PUBLICITAT

Bartumeu, Riberaygua i Naudi, escoltats il·legalment per la Policia

  • L'anterior govern vincula la trama a la voluntat manifesta de prioritzar la lluita contra el contraban de tabac
JOAN RAMON BAIGES
ESCALDES-ENGORDANY

19052012escoltes
D'esquerra a dreta, Jaume Bartumeu, Antoni Riberaygua i Víctor Naudi, en imatges d'arxiu. Foto: TONY LARA

L'excap de Govern, Jaume Bartumeu, i els exministres d'Interior Antoni Riberaygua i Víctor Naudi són, amb tota probabilitat, algunes de les víctimes de les escoltes presumptament il·legals fetes per la Policia des de l'última etapa del govern d'Albert Pintat. Fonts properes al govern encapçalat per Bartumeu han confirmat que va ser Naudi qui va acudir a la fiscalia en descobrir l'existència de les cintes, però no va ser l'antic director de la Policia, Joan Ramon Peralba, qui va alertar l'aleshores titular d'Interior, sinó que les gravacions es van descobrir quan l'empresa Telesistemes va fer una revisió tècnica dels telèfons de la seu del Cos i es va adonar que els aparells dels despatxos de la direcció havien estat manipulats per tal que totes les converses que s'hi efectuaven fossin enregistrades de manera automàtica. La trama, segons el que ha pogut saber EL PERIÒDIC, podria tenir a veure amb el fet que, des de l'Executiu, es prioritzés la lluita contra el contraban de tabac i, per tant, s'estaria davant d'un presumpte cas de corrupció dins de la mateixa Policia.

L'edifici que la Policia ocupa des de l'any 1999 estava dotat d'un aparell que permetia que les converses telefòniques amb els despatxos de la direcció fossin puntualment enregistrades, mitjançant un mecanisme que es podia activar i desactivar a voluntat del director i director adjunt. Però en algun moment, durant l'etapa final del govern Pintat, aquest mecanisme va ser manipulat per tal que les converses per telèfon fossin enregistrades automàticament. Les cintes es gravaven en una sala dins del mateix edifici i, aparentment, la direcció posterior no n'hauria sabut res, ni de l'existència del mecanisme ni de la gravació constant de les converses. De fet, el mateix Jordi Lluís, que va substituir Peralba com a director del Cos, hauria estat víctima d'aquests enregistraments.

El govern socialdemòcrata va acudir a la fiscalia quan va saber de l'existència d'aquestes cintes, amb la sospita que el seu contingut hauria pogut sortir fora de les parets del despatx policial i que, en conseqüència, hauria pogut ser utilitzat per entorpir diferents operacions. És més, la sospita es vincula amb la voluntat manifesta de l'executiu de Jaume Bartumeu de prioritzar la lluita contra el contraban de tabac.

Si bé en un principi s'havia apuntat la possibilitat que el nombre de cintes trobades al despatx policial no fos gaire elevat i que, per tant, l'abast de la trama fos relativament menor, fonts consultades ahir assenyalaven que es podria tractar d'un afer seriós i amb conseqüències, per ara, imprevisibles.

De fet, la instrucció segueix el seu curs i els detalls del cas encara estan sota secret de sumari.

El que està clar és que Antoni Riberaygua va acudir voluntàriament a la Batllia quan va saber el caire que estaven prenent les coses, per deixar clar que ell no estava al corrent de les gravacions.

El dubte principal, és clar, és esbrinar qui va ordenar la manipulació dels telèfons, qui s'encarregava de les cintes –tenint en compte que l'actual direcció diu que no en sabia res– i quin ús se n'ha fet, tant dins com fora de la Policia.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT