PUBLICITAT

Les sales per a fumadors impossibiliten la unanimitat

  • El parlament aprova la llei antitabac amb l'abstenció dels socialdemòcrates i el vot favorable de DA
ÈLIA ORTS GARRI
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Un fotògraf immortalitza Bonet durant la seva intervenció en el debat de la llei antitabac, ahir. Foto: TONY LARA

La possibilitat que deixa la llei antitabac d'establir sales per a fumadors en bars u restaurants va impossibilitar la previsible unanimitat del Consell General, sent com és que el text deriva d'una iniciativa legislativa popular (ILP) –la primera que arriba a ser votada pel parlament andorrà– i que és en pro de la salut pública. La llei es va aprovar, sí, però amb l'abstenció dels consellers socialdemòcrates.

El debat de la llei de protecció contra el tabaquisme passiu ambiental va començar per la reserva d'esmena presentada pels socialdemòcrates, amb la què volien defensar la seva posició respecte les sales de fumadors. Hi estan totalment en contra, fins al punt que el fet que no prosperés la seva esmena i es permeti l'habilitació de sales per a fumadors –encara que allà tampoc hi puguin accedir els treballadors dels locals, i per tant no hi hagi servei, ni els menors d'edat– els va portar a abstenir-se en la votació de la llei.

Va ser l'exministra de Salut, Sílvia Bonet, l'encarregada de defensar el punt de vista socialdemòcrata. Al seu parer, s'ha perdut la possibilitat de tenir «una llei moderna i adaptada a l'entorn». A més, aquesta possibilitat d'adaptar habitacles per a fumar-hi «genera desigualtats i desprotecció», doncs els locals més petits no tenen l'espai suficient per poder acollir-se a la possibilitat. A més, faltaria regular aquests espais. Entre d'altres preguntes, Bonet va llençar: «Qui les netejarà?». Per tot això, i també pel temor que passi com va passar a Espanya on al cap d'un temps es va haver d'avançar cap a la prohibició total del fum en espais tancats de concurrència pública i les inversions fetes per habilitar els espais per a fumadors se'n van anar per l'aigüera, els socialdemòcrates van optar per «no ser partícips» i es van abstindre.

Els demòcrates, per contra, van afirmar que la llei «conserva l'esperit» del text originari, el dels impulsors de la iniciativa. Així ho van expressar en boca de la consellera Sílvia Calvó, que també va defensar que el cas andorrà «no és comparable» amb el precedent espanyol, doncs a Andorra es prohibeix el servei als espais per als fumadors.

EN FAVOR DE LA SALUT PÚBLICA / La unanimitat era previsible però no va poder ser. Els dos grups van esgrimir arguments en favor de la llei. La socialdemòcrata va valorar que «finalment Andorra té una llei per protegir la població contra l'exposició al fum de tabac», i, després de recordar que no hi ha cap nivell d'exposició segur, va defensar que les polítiques en pro de la salut representen a la llarga un «estalvi sanitari important». Així, Bonet va acceptar que el text «té molts aspectes positius» i que «dóna resposta a l'encàrrec» que la societat ha fet als consellers amb la ILP.

En la mateixa sintonia van sonar els arguments de Calvó. «És un pas endavant en pro de la salut pública», va manifestar tot apu Hntant que el text fa prevaldre sempre el dret a la salut del no fumador.

La ministra de Salut i Benestar, Cristina Rodríguez, es va expressar en el mateix sentit: és un «instrument real de garantia de la salut». Així, va adoptar el «compromís ferm» de desenvolupar els reglaments que s'encarreguen al Govern amb aquesta llei en els terminis establerts, i de desenvolupar també el servei d'inspecció i control, que «no es vol coercitiu per defecte», sinó que en una primera fase serà informatiu i «d'acompanyament».



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT