PUBLICITAT

La Plataforma assegura que el Batlle ha vulnerat un segon dret fonamental

  • No va efectuar unes proves que són obligatòries per llei, motiu pel qual els funcionaris han presentat 2 recursos
CLARA GARNICA
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Torra i Pujadas, el dia de la presentació del primer recurs. Foto: TONY LARA

La Plataforma de Funcionaris ha presentat, no un, sinó dos nous recursos judicials relacionats amb la llei de les retallades, després que fos desestimat el seu primer presentat a principi d'abril. Dels dos, un és en relació a aquesta sentència desfavorable, i per tant manté els continguts de reclamació, resumits principalment en què s'han vulnerat els seus drets sindicals. El segon es tracta d'un incident de nul·litat davant la batlle que va dictar l'aute del 30 d'abril, ja que consideren que en el procediment d'aquest s'ha vist vulnerat un nou dret fonamental als funcionaris: el dret a la jurisdicció, a tenir una resolució judicial fonamentada en el dret. I per tant, també s'ha vist afectat el principi de dret a la defensa.

Els motius d'aquest fonament van ser explicats ahir per l'advocat de la Plataforma, Manuel Pujadas. L'actuació del Batlle va ser irregular per tres motius. Per una banda, perquè no va realitzar les proves sol·licitades tant pels set sindicats –en van demanar sis–, ni la demanada pel Govern. En segon lloc, perquè no va traslladar-los els documents escrits i finalment, perquè no ha volgut entrar a fons en l'assumpte.

Pujadas fa fer especialment esment en la primera irregularitat, ja que segons va assegurar «la llei és taxativa» i hauria d'haver practicat totes les proves sol·licitades, «encara que considerés que fos inútil». En el cas dels funcionaris, reclamaven documentació escrita que justifiqués si hi havia hagut o no reunions de la comissió consultiva, i d'altres informes que determinessin la necessitat o no d'aplicar les retallades.

El lletrat va reiterar que així com el Superior no té l'obligació de realitzar les proves, si la té el Batlle, motiu pel qual confia que «rectifiqui» en la seva actuació. Si no fos així, la Plataforma de Funcionaris seguirà el camí judicial i acudirà al Tribunal Constitucional.

UNA CURIOSA COINCIDÈNCIA / En el cas que l'incident de nul·litat arribés al Tribunal Constitucional, es podria trobar d'aquí uns mesos amb l'altre procediment obert, que des de dimarts es troba al Tribunal Superior. Parlem del recurs en contra la sentència dictada el 30 d'abril. És a dir, el que fa referència a les retallades en sí. Ahir el portaveu de la Plataforma, Joan Torra, va voler tornar a deixar clar que el que ells demanen no és la supressió de la llei, sinó tornar enrere i renegociar les condicions. I fer-ho a partir de la creació de la ja moltes vegades esmentada comissió consultiva, de moment inexistent.

Pujadas es va mostrar més confiat en el Tribunal Superior que no en els resultats obtinguts fins ara via recurs administratiu. «No tinc cap dubte que el TS entrarà a fons a l'assumpte», va assegurar. I és que tant la Plataforma com el propi advocat van fer pública la seva sorpresa per les coincidències als escrits presentats pel Govern, el Consell General, el Ministeri Fiscal i fins i tot la batlle. Tots ells diuen que la via emprada pels funcionaris «no és l'adequat», que és «inadequat» o que és «inidoni». «Aquesta coincidència en els raonaments crea dubtes», va manifestar Pujadas. I més, si es té en compte que els funcionaris no han seguit la via que diuen les parts afectades, és a dir, la vulneració d'un dret reconegut a l'article 41.1 de la Constitució.

Els terminis / Tot deixa entreveure, per tant, que el contenciós s'allargarà almenys fins passat l'estiu. Pel que fa a l'incident de nul·litat, la decisió hauria de fer-se pública d'aquí uns aproximadament 25 dies. I el recurs presentat al Superior requerirà d'una audiència pública i posteriorment un termini màxim d'un mes per a la resolució.

Els funcionaris, es mantenen en la seva voluntat que, si el Superior tampoc els dóna la raó, aniran al Constitucional. Seria allà on podria trobar-se amb l'incident de nul·litat, i el Tribunal podria decidir ajuntar les dues causes, va explicar Pujadas.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT