PUBLICITAT

El quart lloga el Casamanya a una empresa hotelera

  • Amb aquesta iniciativa el quart rebrà 40.000 euros de lloguer a l'any
GLÒRIA GURDÓ
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Una vista de l'hotel Casamanya des dels jardins de la Casa Rossell a Ordino. Foto: TONY LARA

el llevador del quart d'Ordino, Joan Ramon Sánchez, va informar ahir a la nit als cap de casa de la parròquia, que l'adjudicació de l'hotel Casamanya a la societat OSC ja està tancada. Tot i que el quart no va celebrar cap ple amb anterioritat a la licitació de la concessió, per a Sánchez la roda informativa d'ahir era de pur tràmit, segons va manifestar a la tarda i va afegir «que la licitació s'ha fet en tota regla a l'única empresa que es va presentar per rehabilitar i obrir l'immoble propietat del quart des dels anys 40».

El quart rebrà «40.000 euros anuals de lloguer» per l'edifici que la societat OSC podrà explotar durant un període de 50 anys a canvi de rehabilitar-lo i posar-lo en funcionament com a hotel de quatre estrelles. «Una ganga» va insistir Sánchez que es va mostrar satisfet que el quart hagi tancat un contracte que va justificar explicant que «fa 14 o 15 anys que els quarts no rebem cap mena de subvenció i si seguim així estem condemnats a desaparèixer».

Els arguments de Sánchez fan pensar en un sentiment d'exclusió de la vida pública o fins i tot, de les institucions gairebé insuportable, tenint en compte que va afegir «com que no rebem diners d'enlloc els quarts hem de llogar el patrimoni». Preguntat si el quart d'Ordino té més patrimoni per poder vendre, llogar o hipotecar i en definitiva negociar, per sufragar la institució o invertir, Sánchez no va dubtar un segon en afirmar que «el 90% de tota la parròquia és del quart d'Ordino» i va explicar que «antigament ens llogaven els terrenys per a pastures o ens pagaven la fusta que treien dels boscos, avui tot això s'ha acabat».

A més, si la crisi econòmica i la globalització posen en entredit la sostenibilitat de les parròquies i dels comuns que s'esforcen per mancomunar serveis i reduir al màxim les despeses, la solució per a Sánchez és molt fàcil: «Precisament, hem de tancar els comuns i tornar als quarts». Amb aquesta resposta contestava a la pregunta de si no creia que la vella institució està més que superada pel pas del temps i les circumstàncies actuals. Sigui com vulgui, per a altres veus contràries a la decisió del quart d'Ordino, com ara l'exconseller d'Obres, Pere Riba, deixar el Casamanya a mans d'una empresa privada «és aberrant quan teníem un projecte per portar-hi l'Institut Gaudí i obrir-hi una Escola de Construcció, cosa que hagués donat més prestigi a la parròquia i a més, l'edifici hauria conservat la titularitat pública que ara es posa en joc».

Buit legal/Riba tampoc no té gaire clar els motius que mouen el quart «perquè quan tenen algun problema el comú paga i ben entés les atribucions que tenien fa 200 anys no poden ser les mateixes al segle 21». L'exconseller també va explicar ahir que el fet que els quarts quedin fora del text constitucional els situa en una «mena de buit legal perquè funcionen en virtut dels usos i costums però no tenen el mateix reconeixement de la parròquia».

També afegeix que «moltes vegades, per exemple fent el cadastre, quan demanes de qui és un terreny i preguntes quina diferència hi ha, si és comunal o si és del quart, ningú et pot contestar». El que si va quedar clar ahir és que l'edifici encabirà un nou hotel i que permetrà que el Casamanya no s'esfondri segons els defensors del projecte. No obstant això, no tots els ciutadans d'Ordino estan convençuts de que la concessió a una empresa privada sigui la millor solució per a salvar-lo.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT