PUBLICITAT

El Govern destina de 3 a 6 milions a un sistema d''e-administració'

  • El nou marc fiscal requereix renovar la plataforma informàtica per millorar l'eficiència
GLÒRIA GURDÓ
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Un usuari fa gestions prop del servei de tràmits a la planta baixa de l'edifici de Govern. Foto: TONY LARA

Dimecres que ve, Govern publicarà al butlletí oficial de l'Estat (BOPA) les bases del concurs per licitar un projecte integrat d'informatització de tots els serveis de l'administració, que interactuaran «com ja es fa ara, amb els sistemes de les administracions locals i les entitats públiques», va precisar ahir, Jordi Alcobé, ministre d'Economia i Territori, i Antoni Rodríguez, director del Departament de Sistemes (DSI). El concurs internacional es presenta sense import, però el Govern avalua el cost «entre 3 i 6 milions d'euros» va afegir el tècnic, «per l'experiència que tenim en altres administracions». La nova plataforma informàtica inclourà, a més de nou programari, ja sigui dissenyat a mida o a partir de programari comercialitzat «d'última generació o la versió més actualitzada», terminals, allotjament extern del servidor, i manteniment, tant del software com del hardware.

El ministre d'Economia també va explicar la necessitat de modernitzar les aplicacions i la pròpia xarxa informàtica de Govern en «l'oportunitat que brinda l'obertura econòmica que requereix el desplegament d'un nou marc fiscal» i alhora, per «oferir millor servei i més informació a l'administrat». Així el nou sistema integrat, a més de cobrir tot el tema tributari, també facilitarà la gestió de cara al ciutadà. A partir de «l'obertura econòmica necessitem una plataforma que suporti les necessitats que es vagin creant amb el temps i que pugui interactuar amb l'administrat», va clarificar Alcobé.

una única carpeta/El disseny de la nova e-administració parteix d'una única carpeta que inclourà les subcarpetes des d'on es gestionarà tributs, ajudes i prestacions socials. Com van explicar Alcobé i Rodríguez, el nou sistema serà el dipositari estratègic de tota la informació sobre el ciutadà i de tota la informació interna de l'administració central. A més, també suportarà en el futur altres aspectes com ara la comptabilitat pública. Alcobé va insistir en que la licitació per a la construcció d'una e-administració «és fonamental i permetrà la sostenibilitat a llarg termini d'una plataforma tecnològica que en tot moment, estarà al servei de l'usuari».

eficàcia recaptadora/Actualment, els sistemes d'informació de que disposa el DSI no permeten una visió completa i centralitzada de la informació sobre tributs, ajudes i prestacions socials que el Govern recapta dels contribuents o al contrari, presta als ciutadans. Per això, considera clau posar a disposició de l'administració i de l'administrat una visió única. A més, el desenvolupament de l'impost sobre les societats i activitats econòmiques també es farà en base a aquest sistema integrat. El Govern donarà a les empreses un termini d'una mica més d'un mes per presentar els projectes i es pronunciarà entre finals d'estiu i començaments de tardor. Rodríguez creu que el disseny de la nova plataforma arrencarà de seguida i que ja serà operativa a començaments del 2014, tot i que l'optimització del projecte pot allargar-se uns quants mesos més. «No estem inventant res de nou» va afegir, «les empreses públiques ja estant dissenyant plataformes com aquesta de serveis integrats».

entre 3 i 4 anys/ És en base a l'experiència d'entitats com Som, Feda o la Cass, que Rodríguez va estimar ahir que la integració total de la plataforma pot allargar-se entre 3 i 4 anys. També el cost del nou projecte és orientatiu perquè «entenem que cal establir primer una estimació de base, en funció del disseny de la plataforma, que pot ser més oberta o més tancada». El tècnic considera que el contacte amb el ciutadà també és molt important, «volem que des de casa o l'oficina o des del mòbil, pugui interactuar amb l'administració; veure quins tràmits ha fet, quan els ha fet i en quin estat es troben». L'evolució cap a l'e-administració com diu Alcobé es pot fer amb el concurs d'empreses d'Andorra que estan «prou preparades» per assumir-ne el disseny i manteniment.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT