PUBLICITAT

El Coll de la Gallina supera l'examen de Perico Delgado

  • El segovià i Xavi Florencio estudien metre a metre, rampa a rampa, el final de la 8a etapa de la pròxima Vuelta a Espanya
RAFA MORA
SANT JULIÀ DE LÒRIA

Periodic
Florencio i Perico gestionen una de les rampes més dures del Coll de la Gallina, a poc més d'un quilòmetre del final dels gairebé quatre amb què compta. Foto: TONY LARA

Dues Vueltas a Espanya i un Tour de França permeten opinar l'exciclista segovià Pedro Delgado sobre ports de muntanya. Això és el que fa uns anys pensa Televisió Espanyola (TVE), que emet en cada final en alt de la retransmissió de la cursa espanyola un reportatge sobre l'ascensió del dia. Aquesta setmana, Perico i el corredor del Katusha, Xavi Florencio, que té com a zona d'entrenament el Principat, van recórrer el tram andorrà de la 8a etapa que arribarà al Principat el pròxim 25 d'agost. «Hi haurà molt de ‘gallito' en el port de la Gallina… es presenta molt bé l'etapa», assegura Perico.

«Aquest tipus d'etapa és d'aquelles que hi haurà escapades segur, però que a gent com Purito Rodriguez, Alberto Contador o Alejandro Valverde els agrada guanyar. L'escapada, si n'hi ha, serà anul·lada i serà una etapa per als favorits», comenta Delgado just al costat de l'ermita de Canòlich, on Florencio aporta una altra opinió mentre s'abriga del fred que, allà dalt, apareix de seguida que marxa el sol: «Penso que aquí arribarà una escapada, no seran els líders de la general els que guanyaran aquesta etapa, encara que nosaltres (equip Katusha) intentarem guanyar-la amb Joaquim (Rodriguez). Tot dependrà de com estiguem situats en la general i la tàctica que decidirem el mateix matí». Així s'expliquen el segovià i el català, suats i amb cara de fatiga després d'haver pujat des de la Seu d'Urgell a la Massana, tornar a Escaldes-Engordany, ascendir la Comella per la cara nord i fer front a la Gallina.

ETAPA IDEAL PER A LA PRIMERA SETMANA/ «L'etapa és el que busca la Vuelta en la primera setmana de la carrera: una arribada en alt, però que tampoc no sigui massa selectiva per mantenir l'interès en la carrera», diu el guanyador del Tour del 88, que aporta la seva anàlisi personal de l'ascensió: «Té dos trams: la primera meitat és suportable, hi ha rampes dures però et dóna la sensació que tens gas, que penses que no et quedaràs despenjat, però els últims tres quilòmetres i mig, gairebé quatre, són realment d'aquells que se't talla la injecció i mors damunt de la bici. Crec que serà la primera etapa en què hi haurà diferències per tenir en compte», afirma Perico. Per la seva part, Xavi Florencio, que des de fa gairebé una dècada entrena al Principat, assegura: «Sí que es veurà qui no estarà bé per a la general, que perdrà dos o tres minuts aquí, però entre els més forts es veuran poques diferències, 10 o 30 segons com a màxim entre ells». És a dir, un port per descartar gent i deixar els bons en la línia de sortida cap al títol.

UNA LLÀSTIMA QUE NO ACABI DALT / Delgado es lamenta que no es pugui fer el port complet: «És una llàstima que podent fer-se més llarga l'ascensió, per problemes de la logística que té la Vuelta s'impedeixi arribar fins dalt del tot». En tot cas, considera que la Gallina no és comparable a d'altres ascensions més conegudes com Arcalís, port que considera «espectacular», perquè «la Gallina és un port tan trencador, tan explosiu, que pot crear més diferències que d'altres de més sostinguts». De fet, per a l'excorredor, l'etapa «arriba en la part intermitja de la Vuelta en què ja han de passar coses entre els favorits, però que al mateix temps es mantingui l'interès sense que les diferències siguin transcendentals».

UN PORT «AMB PERSONALITAT» / Perico no veu cap comparació d'altre port amb l'andorrà, però assegura: «Crec que és molt bo que cada port tingui la seva pròpia personalitat. Ports amb pujades explosives hi ha molts, però en aquest amb 7,5 quilòmetres en total farà falta tenir explosivitat i també resistència, i això li donarà aquesta personalitat que tota ascensió necessita».

ANDORRA POT DONAR MÉS / Tant per a Perico com per a Florencio, l'aportació d'Andorra a les curses de ciclisme podria ser encara molt més alta, ja que el seu terreny i la duresa i quantitat de ports que en té, facilitarien l'espectacle en tots els sentits. «Porto nou anys aquí i hi ha terreny com per fer una etapa encara més dura», afirma el corredor del Katusha. «Andorra té la possibilitat sempre de fer una etapa duríssima al seu territori», confirma Delgado.

Florencio, una vegada analitzat el trajecte andorrà de la 8a etapa, reflexiona: «Pensàvem que es pujaria d'Ordino cap amunt, fins a Canillo, però al final es fa mitja pujada de la Massana, es tornarà pel túnel nou i després a la Comella per darrera per després afrontar el coll de la Gallina on s'hi jugaran tot els millors». En la mateixa línia, Perico veu el potencial d'Andorra de cara a pròximes edicions de la Vuelta, i per què no, també del Tour: «Aquí es poden fer etapes de 90 o 100 quilòmetres bestials. Jo posaria la Rabassa a palo seco, després la Comella, Ordino i des d'Ordino baixaria fins pujar aquí a la Gallina».

CONTADOR I PURITO, ELS NOMS PROPIS / Si es parla de favorits per a l'etapa andorrana o per a la general de la Vuelta, dos noms són els que primer surten en la conversa. Perico opina: «Per a la general, si està Alberto Contador només es pot parlar d'un favorit. És un corredor de curses de tres setmanes, escalador, hi ha set arribades en port més tres o quatre que piquen… és una carrera per ell, però en etapes com la de la Gallina hi ha ciclistes com Purito que poden fer molt mal. Les etapes d'Astúries ja seran una altra cosa».

Florencio, que serà el fidel gregari de Purito a la Vuelta si finalment és en l'equip seleccionat per Katusha, avisa que estan a mort amb el de Parets, que ara lluita pel Giro i que serà a la Vuelta si el seu desgast no és excesiu –després del Giro té previst la Dauphiné, del 3 al 10 de juny–: «Si vinc a la Vuelta», afirma Florencio, «serà per ajudar al nostre líder de l'equip, que serà el Purito. De moment estic en la preselecció de 12 corredors i crec que sí que vindré».

Delgado, que sap el que és ser un líder, considera que el gran nom de la Vuelta, en tot cas, serà Contador, que per sanció no correrà el Tour ni és al Giro: «Només la presència de Contador ja és un revulsiu per a l'afició, per als rivals, i fins i tot mediàticament». «Crec que aquestes pujades com la de la Gallina», hi afegeix Delgado, «amb un cara a cara amb Purito o rivals d'aquest nivell, és molt beneficiós per a la Vuelta». El 25 d'agost ja es veurà.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT