PUBLICITAT

Aposta per un Estadi Nacional «sostenible i adequat al país»

  • L'arquitecte Julià Call s'imposa a 21 'rivals' i es preveu que estigui apte per al seu ús a la tardor del 2013
IVÁN MOURE
ANDORRA LA VELLA

Periodic
A l'esquerra una maqueta de simulació d'una vista de l'Estadi Nacional des de la grada de la Baixada del Molí i a la galeria una imatge del que serà l'entrada principal a l'avinguda Salou Foto: SFG

El projecte de l'arquitecte Julià Call Reig ha estat l'escollit d'entre 22 propostes per construir el futur Estadi Nacional i per tant és el receptor dels 24.000 euros que es donaven al guanyador per davant de Pere Espuga, que es duu 12.000 com a segon finalista i de Marc Monegal, que en rebrà 6.000 per ser el tercer. Es tracta d'una instal·lació que el secretari d'Esports d'Estat, Jordi Cerqueda, va definir com «sostenible i adequat a la realitat del nostre país». La votació l'ha dut a terme una comissió tècnica presidida per Jordi Alcobé, amb Cerqueda com a vicepresident i vuit vocals més i el projecte de Call va guanyar per majoria absoluta. Segons va exposar el porteveu de Govern, Jordi Cinca: «S'ha valorat especialment l'adequació al programa funcional i el concepte arquitectònic, la disposició de les graderies, la cobertura parcial d'aquestes en una primera fase, el respecte de les entrades i sortides dels pavellons, la racionalitat dels sistemes constructius i a la vegada l'austeritat de conjunt i l'acurada valoració dels aspectes mediambientals i la sostenibilitat. No ens podíem permetre construccions faraòniques».

El projecte es desglossa en dues fases i la primera, que començarà a finals d'aquest any o a principis del vinent, tindrà un cost d'uns 3,5 milions d'euros, i estarà acabat cap a la tardor del 2013 tot i que Cerqueda va matisar que «aquesta data és més un desig». Amb tot, una vegada estigui finalitzada la primera fase, la instal·lació ja estarà apta per al seu ús i segons el secretari d'Esports «donarà l'efecte d'estar acabat». S'hauran de construir les dues graderies dels gols i la lateral, que estarà emplaçada davant de la que hi ha ara o el que és el mateix, a la banda de l'Alay i el Poliesportiu, mantenint, això sí, el tram que hi ha actualment entre el Camp del Consell i els dos pavellons. En total cabran 3.000 espectadors i tindrà dues sortides: la principal a la Baixada del Molí i la secundària a l'avinguda Salou, per garantir una evacuació ràpida, sobretot si s'ha de fer amb urgència.

La segona fase, que no té encara dates d'inici i final, es centrarà en fer un pont-plaça sobre el riu Valira –que servirà per passar a ser aquesta l'entrada principal–. A més es faran les façanes principals de l'Estadi als dos gols, que seran de vidre translúcid i ocupen un gruix d'un metre, permetent ubicar al seu interior unes grades retràctils que possibiliten ampliar l'aforament de l'Estadi en 1.850 persones més, fent un total de 4.850 espectadors asseguts entre les dues fases. «No es pot fer una altra grada lateral [on hi ha l'actual] perquè sinó les dimensions del terreny de joc no complirien el mínim que denamen les Federacions Internacionals de Rugbi i Futbol», va explicar Cerqueda.

De moment no hi ha una zona d'aparcament habilitada al públic i sí que n'hi haurà una per als VIP, que estarà emplaçada en l'espai que hi ha entre els dos pavellons. A més, a sota de les graderies els diferents espais necessaris –vestidors, gimnàs, sales de premsa, de reunions, de material, etcètera tot i que el desenvolupament dels espais no estan encara detallats.

PREPARAT PER ALTRES ACTIVITATS / La imatge del futur Estadi Nacional es mostra com una caixa lluminosa, on es pot projectar imatges i text amb tecnologia LED, amb la coberta separada per una franja d'un metre. Segons Cinca serà una instal·lació «tancada i homogènia, en la qual els esportistes notaran més a prop el públic». I també està prevista per a l'ús no esportiu, sempre i quan sigui un acte multitudinari, amb solucions ja previstes per tapar la gespa.

GESPA ARTIFICIAL / Finalment, tot i que representants de UEFA, FAF i Govern van anar a Anglaterra a veure diferents gespes híbrides, Cerqueda va assegurar ahir: «Definitivament serà artificial i no tenim presa per decidir quina, ja que el desenvolupament d'aquestes superfícies està evolucionant molt ràpid».

EFECTES / Segons Cinca, amb l'Estadi Nacional la selecció de futbol ja no haurà d'exiliar quan el seu rival sigui de primera línia mundial i el VPC, que continuarà sent el principal usuari de la instal·lació, podrà jugar els partits a casa sense cap problema mentre es facin les obres de la primera fase.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT