PUBLICITAT

El fons inexistent no cobriria les jubilacions dels agents

  • Cinca alerta que el que s'ha pagat en pensions és superior a les aportacions
E. A.
ANDORRA LA VELLA

Periodic
El ministre Jordi Cinca Foto: ÀLEX LARA

D'acord: el fons de pensions de la Policia mai no s'ha arribat a constituir, malgrat que als agents se'ls aplica una retenció del 2% dels seus salaris des de l'any 1968 precisament amb aquesta finalitat. Un error de tots els governs –present i passats– que el ministre de Finances i Funció Pública, Jordi Cinca, no va tenir cap problema en reconèixer ahir a la roda de premsa posterior al Consell de Ministres. Ara bé, Cinca va voler aclarir que l'import que els diferents governs han abonat directament en prestacions de jubilació i prejubilació dels agents de Policia és –molt– superior als diners retinguts. «Ens hem trobat que la caixa estava buida, però també ho hauria estat encara que s'hagués constituït el fons», va assegurar el ministre.

Per al titular de la cartera de Finances i Funció Pública, un cop constatat que el fons no existeix ni ha existit mai, tal com va denunciar el SIPA la setmana passada, el més important era esbrinar si a dia d'avui hi hauria d'haver uns diners provisionats, fruit de la retenció aplicada als salaris dels treballadors. Perquè si fos així «s'haurien hagut de restituir immediatament», va admetre Cinca –els diners aportats al fons i els interessos obtinguts de la seva capitalització, s'entén.

El que passa és que el Govern ha pagat molt més en prestacions de jubilació i jubilació voluntària del que els agents han aportat al fons de pensions inexistent i, al final, resulta que aquest fons, encara que existís, estaria pelat. Aquests són els càlculs de l'Executiu: a 31 de desembre del 2011, els compromisos adquirits amb el Cos de Policia per fer front a les jubilacions sumaven més de 80 milions d'euros, mentre que les aportacions que han fet els agents amb la retenció del 2% només ascendirien a 2,6 milions d'euros que, amb els interessos, podrien arribar a 2,8 milions.

D'ara en endavant, i amb relació al fons de pensions, Cinca es va mostrar decidit a «fer-ho comptablement bé». És a dir, a constituir efectivament el fons. «Això no farà variar la realitat dels diners, però sí que en millorarà la traçabilitat», va alertar el ministre. Dit d'una altra manera: amb una retenció del 2%, la caixa de les pensions continuarà buida.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT