PUBLICITAT

Andorra la Vella eliminarà la cessió del terreny en zona urbana

  • Serà una mesura temporal per reactivar la construcció amb la nova Llei del Sól
EL PERIÒDIC
ANDORRA LA VELLA

Periodic
El conseller de Serveis públics i Urbanisme del Comú d'Andorra la Vella, Eron Estany, en una imatge d'arxiu Foto: ANA / N. M.

Dins de les propostes per millorar la situació al debilitat sector de la construcció, el Comú d'Andorra la Vella espera eliminar la cessió de terreny en zona urbanitzada. I espera que, quan s'aprovi la Llei del Sól, reduir aquesta transferència del 15% establert a un 0% per un temps determinat, i només amb caràcter temporal

Aquesta acció es trobaria dins de la proposta per reduir el percentatge de cessió obligatòria per construir. Una mesura per la que va pugnar el Comú de la Massana –ja en campanya electoral va proposar rebaixar el percentatge del 15% al 5%– i que va agradar a Andorra la Vella.

Reducció temporal / «Es tracta d'una mesura temporal per reactivar la construcció», va explicar el cònsol major de La Massana, David Baró. Ell va posar en marxa al febrer un paquet de mesures on es va incloure una reducció del 15% que marca la Llei del Sól fins a un 5%. Després va transmetre aquesta proposta a la resta de comuns. «Andorra la Vella va ho veure amb molt bons ulls», motiu pel que ahir va confirmar que vol canviar la cessió al 0%.

Les modificacions que preveu fer el Govern a la Llei permetran que cada comú pugui marcar el criteri que vulgui seguir, que fins i tot podrà ser diferent depenent de la zona de la parròquia que interessi més desenvolupar. Es podrà decidir reduir el percentatge obligatori de cessió o fins i tot eliminar-lo completament, i aquesta és l'opció que triarà el Comú d'Andorra la Vella, informa l'ANA.

La idea per la capital és fer una cessió del 0% als terrenys de sól urbà consolidat. El conseller de Serveis Públics i Urbanisme, Eron Estany, va indicar que en tractar-se de sòl urbà consolidat, el Comú no ha d'invertir a la zona perquè ja hi ha els equipaments necessaris, els vials, i es pot començar a construir sense cap tràmit previ, per això es pot permetre condonar la cessió.

Concretament, a la capital calcula que hi ha prop d'una vintena de parcel·les que es troben en aquest conjunt i que es podrien beneficiar d'aquesta mesura perquè tenen tot a punt per a la construcció. De fet, Estany es mostra optimista i considera que la majoria podrien animar-se a construir gràcies a l'estalvi que els suposaria no haver de cedir un 15% del seu terreny.

El fet que sigui una mesura temporal, que es preveu d'entre sis i vuit mesos, podria ser un incentiu més perquè els propietaris vulguin construir i no s'esperin a més endavant.

En alguns casos, el pagament del 15%, que es pot fer tant amb la cessió del terreny com amb l'import equivalent en diners, ha arribat a frenar construccions que ja disposaven del permís necessari, i aquests són alguns dels casos que Estany preveu que es puguin activar ràpidament. Pel que fa als diners que deixaria d'ingressar el Comú, Estany assegura que no és una gran pèrdua ja que actualment no es reben demandes.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT