PUBLICITAT

Cachafeiro inverteix més de 10 milions al Baix Ebre

  • L'empresari restaura una masia del segle XIII i construirà un hotel rural?
GLÒRIA GURDÓ
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
El mas de Xalamera i els seus tarongers, a Benifallet (Baix Ebre). Foto: jordi marsal / ACM

Antoni Cachafeiro va confirmar ahir a EL PERIÒDIC que invertirà en la restauració d'una masia del segle XIII a Benifallet, al Baix Ebre. «Per primera vegada, en deu o vuit anys des que vaig adquirir el mas de Xalamera, l'alcalde de Benifallet em dóna suport per tirar endavant un projecte que ha d'incloure un hotel rural amb explotació agrícola». L'empresari andorrà que vol deixar clar que «no me'n vaig a invertir a fora perquè totes les inversions les tinc aquí», es va mostrar prudent però, en quant a la concreció del projecte ja que també afecta una zona inundable, cosa que ha anat retardant els permisos d'obra fins ara. El mas de Xalamera compta amb més de 120 hectàrees de tarongers de varietats diverses que «produeixen tres milions de cítrics» i l'edifici principal «és una casa catalogada que un cop estigui restaurada, estarà envoltada de jardins» .

Ara per fi, l'ajuntament de Benifallet ha aprovat l'avantprojecte per poder presentar-lo als respectius departaments de la Generalitat». El projecte aprovat per l'ajuntament de Benifallet preveu rehabilitar el mas principal, dues naus i un magatzem existents a la finca amb una superfície de més de 2.660 metres quadrats. La restauració està pressupostada en 3,37 milions d'euros i requereix l'autorització de Cultura perquè el conjunt arquitectònic que té el seu origen al segle XIII també presenta un edifici gòtic del segle XIV, el mas principal que va ser construït pels monjos de Benifassà. El conjunt es completarà amb tres edificis més de nova construcció, de planta baixa més una, en els quals s'encabirien les habitacions de l'hotel rural i que sumarien 3.498 metres quadrats més. L'obra nova està pressupostada en 6,27 milions d'euros. La proximitat de la via verda del Baix Ebre i el riu són dos dels punts forts de l'emplaçament que Cachafeiro vol aprofitar per oferir activitats en plena natura com ara el ciclisme o el piragüisme.

Una llarga espera / Contrariàment al consistori que presideix Jordi Monclús (ERC), la indiferència dels consistoris anteriors havia desanimat Cachafeiro que explica: «hi hem perdut molt de temps, des que es va llançar la idea ara fa 10 anys». Ara quan la crisi toca de ple, « sembla que alguna cosa es vol començar a moure, de tota manera he d'estar agraït a l'alcalde Monclús però també a l'arquitecte Carles Vergés i a l'advocat urbanista Fabra». De fet, el ple de l'ajuntament de Benifallet va aprovar el pla especial urbanístic de la zona el passat 24 d'abril que, després d'haver esta sotmès a informació pública durant 30 dies, va trametre a l'Agència Catalana de l'Aigua, La direcció general de Carreteres, el departament d'Agricultura i Medi Ambient, la direcció general de Medi Natural, Protecció Civil i el departament de Cultura perquè emetin els seus informes. En el moment que es resolguin les possibles mancances i al·legacions, el ple de Benifallet haurà de fer l'aprovació provisional i trametre el document a la Comissió d'Urbanisme de les Terres de l'Ebre. Tot i que Antoni Cachafeiro no aventura cap data, si que va ratificar ahir la intenció de tirar endavant el projecte un cop disposi de tots els permisos.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT